Buitenland

Europees-Arabische top van start

PARIJS (AP) - Het hervatten van de financiële hulp door de Europese Unie aan de Palestijnse Hamasregering staat boven aan de agenda van een Europees-Arabische top die woensdag is gestart in de Franse hoofdstad Parijs.

27 April 2006 09:07Gewijzigd op 14 November 2020 03:41

Europa weigert financiële steun zolang het radicale Hamas Israël niet erkent en weigert het geweld af te zweren. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Douste Blazy, pleitte voor een gedeeltelijke hervatting van de financiële steun aan de Palestijnen, om te voorkomen dat de Palestijnse bevolking het slachtoffer wordt van de internationale controverse over Hamas.De voorzitter van de Arabische Liga, Amr Moussa, zei dat het inconsequent is om voor democratisering van het Palestijnse bestuur te pleiten en vervolgens de uitslag van de verkiezingen aan te grijpen voor een boycot van de door de bevolking gekozen Hamasregering.

Verscheidene Arabische landen hebben de Hamasregering financiële hulp beloofd, maar de toezeggingen zijn onvoldoende om alle gaten in de begroting te dekken. Bovendien is nog onduidelijk of de toezeggingen ook gestand worden gedaan.

De Palestijnse president Mahmud Abbas zou donderdag naar Parijs reizen. Hij zal onder meer een ontmoeting hebben met de Franse president Jacques Chirac. Woensdag zei Abbas dat hij bereid is onmiddellijk de onderhandelingen met Israël te hervatten en dat er een internationale conferentie moet worden belegd waarop beide partijen elkaar kunnen ontmoeten.

Een internationale groep, mogelijk het zogenaamde Kwartet voor het Midden-Oosten, moet als bemiddelaar optreden, zei Abbas in een toespraak in de Noorse hoofdstad Oslo. Het kwartet bestaat uit de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland.

Moussa verwierp woensdag Abbas’ oproep voor een internationale top over het vredesproces. „In de toekomst is zo’n bijeenkomst misschien nuttig, maar op dit moment niet”, aldus de voorman van de Arabische Liga.

Abbas zei dat zijn Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO nog altijd het mandaat heeft om te onderhandelen met Israël en dat de verkiezing van de Hamasregering geen obstakel hoeft te vormen.

Israël zegt dat er al een mogelijkheid is om de vredesonderhandelingen te hervatten, namelijk de internationaal gesteunde routekaart voor de vrede waarbij een Palestijnse staat en Israël naast elkaar bestaan. „Helaas weigert de nieuwe Palestijnse regering onder leiding van Hamas de routekaart of zelfs maar het bestaansrecht van Israël te accepteren”, aldus het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De routekaart voorziet ook in een internationale conferentie, maar pas in het derde en laatste stadium van het vredesplan. Het plan uit 2003 is nooit van de grond gekomen, omdat zowel Israël als de Palestijnen hun verplichtingen niet na zijn gekomen.

Door op te roepen tot een conferentie probeert Abbas een alternatief te bieden voor het voornemen van de Israëlische premier Ehud Olmert om voor 2010 eenzijdig de definitieve grenzen tussen Israël en een Palestijnse staat te trekken. Israël trekt zich in dat plan terug uit een groot deel van de Westoever, maar annexeert grote Joodse nederzettingenblokken en behoudt het grootste deel van Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen als hoofdstad willen van een toekomstige Palestijnse staat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer