Binnenland

„Abortus in de lift door afnemende kinderwens”

VOORBURG - De stijging van het aantal abortussen wordt veroorzaakt door de toename van het aantal vrouwen dat geen kinderen wil of dat het kindertal wil beperken tot een of hooguit twee kinderen.

Binnenlandredactie
21 April 2006 23:31Gewijzigd op 14 November 2020 03:41

Dat concluderen de Centra voor Anticonceptie, Seksualiteit en Abortus (CASA). Het samenwerkingsverband van abortusklinieken baseert zich op onderzoekscijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).CASA vindt dat de stijging van het aantal abortussen van 18.000 in 1990 tot 29.000 in 2004 ten onrechte is toegeschreven aan ander seksueel gedrag of slordiger gebruik van anticonceptie door vrouwen. De stijging van het aantal abortussen moet volgens de organisatie veel meer gezocht worden in maatschappelijke ontwikkelingen.

Dit sluit volgens CASA aan bij de redenen die vrouwen noemen waarom zij een zwangerschap willen laten beëindigen. In het jaarverslag over 2005 schrijft de organisatie dat drie van de tien vrouwen een abortus lieten plegen omdat zij vinden dat zij nog niet toe zijn aan een kind. Twintig procent van de vrouwen vindt dat zij al voldoende kinderen hebben. Het niet hebben van een partner of een geschikte partner, het willen afmaken van een opleiding, een drukke baan of een beperkt inkomen, speelt ten slotte bij vier op de tien vrouwen een rol.

Van alle vrouwen uit het CBS-onderzoek is 13 procent ooit onbedoeld zwanger geweest. Laagopgeleide vrouwen zijn twee keer zo vaak onbedoeld zwanger geweest als hoogopgeleide vrouwen. De uitkomsten van het onderzoek uit 2003 werden vergeleken met die uit 1982.

In 2003 raakten vrouwen minder vaak onbedoeld zwanger dan in 1982. Deze daling schrijft het CBS toe aan de toegenomen voorlichting over en gebruik van anticonceptie. Een goede opleiding en werk nemen daarbij een belangrijke plaats in.

Directeur A. A. Takke van de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) vindt het moeilijk om op de uitkomsten van het CBS-onderzoek te reageren, omdat ze geen cijfers over dit onderwerp bij de hand heeft. Ze kan zich wel iets voorstellen bij de conclusies die CASA trekt. „In een periode van twintig jaar hebben zich natuurlijk veel maatschappelijke ontwikkelingen voorgedaan. In de laatste jaren merken we sterk dat financiën steeds meer een rol spelen bij de beslissing een kindje te houden of voor een abortus te kiezen. Door geldzorgen zien mensen het soms niet zitten om de zwangerschap uit te dragen”, aldus Takke.

Een tweede reden noemt de VBOK-directeur problemen in de relationele sfeer. „Die kunnen zeer divers zijn. Een partner kan zijn vrouw bijvoorbeeld opdragen het kindje weg te laten halen, omdat hij geen baby wil.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer