Binnenland

Hoogervorst: Salaris specialist moet lager

DEN HAAG (ANP) – Het ziet er naar uit dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) flink gaat ingrijpen in de salarissen van de medisch specialisten, omdat de werkdruk van specialisten is gedaald.

20 April 2006 14:11Gewijzigd op 14 November 2020 03:40

Hoogervorst zei donderdag in de Tweede Kamer dat hij de indruk had dat voor heel veel specialisten een vierdaagse werkweek de norm is. Veel specialisten, vooral plastisch chirurgen, houden tijd over om bij te verdienen in privé–instellingen, hield hij de Kamer voor. De minister is er klaar voor om een knoop door te hakken, antwoordde hij de Kamerleden. Voor de zomer komt hij met een voorstel.Over de uurtarieven van specialisten en de gegevens over de werkdruk wordt al tijden gesteggeld. Volgens het ministerie geven de specialisten te weinig inzage in de resultaten van een onderzoek naar de werkdruk, waar VWS zelf aan meebetaald heeft.

Het ministerie wordt daarin bijgevallen door mr. F. Korthals Altes. Begin dit jaar bleek de driekoppige commissie onder zijn aanvoering niet in staat een eenduidig advies voor een uurtarief te geven. Het door de specialisten voorgedragen commissielid professor H. Sanders kwam uit op 157 euro, Korthals Altes en commissielid H. Simons hielden het op 125,81 euro inclusief secretariaatskosten. Het ziet er naar uit dat Hoogervorst eerder geneigd is om Korthals Altes te volgen.

Oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks gaven de minister er flink van langs toen bleek dat hij niet van plan is zelf een norm te stellen voor de salarissen van directeuren en bestuurders van zorginstellingen. Dat laat hij liever aan de sector zelf over. De zorg is geen publieke, maar een semi–publieke sector, zei de minister zwaaiend met een brief van het kabinet over deze kwestie.

De zogenoemde Balkenende–norm van 160.000 euro (dat is een ministerssalaris inclusief de verhoging van 30 procent die momenteel ter discussie staat) hoeft dus niet te gelden voor de semi–publieke sector, constateerde de oppositie verontwaardigd. De PvdA, de SP en GroenLinks vonden het schandalig, en verweten de minister gebrek aan daadkracht.

Hoogervorst noemde de huidige beloningsstructuur in de zorg „niet gezond” en zei dat hij voor normering is. „Ik heb ontzettend veel druk op de ketel gezet”, zei hij. Het resultaat was een zogenoemde good governance code, waar de sector een handtekening onder heeft gezet en de begin dit jaar gepresenteerde norm van de Nederlandse vereniging van toezichthouders in de zorg (NVTZ), die ook de goedkeuring kan dragen van directeurenvereniging NVZD.

Op een zeer uitzonderlijke uitschieter van 190.000 euro per jaar voor een tijdelijk, alleen functionerend bestuurder van een academisch ziekenhuis na, is het hoogste maximum van de NVTZ zo’n 173.000 euro per jaar inclusief einde jaarsuitkering.

Hoogervorst zei nog te wachten op een juridische analyse waaruit moet blijken wat de overheid wel of niet kan afdwingen van semi–publieke instellingen. Hij vroeg de Kamer geduld op te brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer