Buitenland

Hamas in beroep tegen besluit Israël

RAMALLAH (AP) - Functionarissen van Hamas gaan in beroep tegen de Israëlische beslissing om de verblijfsvergunning van drie Hamasparlementsleden die in Jeruzalem wonen in te trekken. Dat heeft de Palestijnse minister van Justitie, Ahmed Khaldi, woensdag gezegd.

20 April 2006 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 03:40

Israël nam dat besluit dinsdag in reactie op de Palestijnse zelfmoordaanslag die maandag in Tel Aviv aan negen Israëliërs het leven kostte en de weigering van de Hamasregering om die aanslag te veroordelen. Het besluit komt erop neer dat de Hamas-parlementariërs die in het Arabische deel van Jeruzalem wonen naar de Westoever moeten verhuizen.Khaldi zei dat zijn regering de Hamasleden zal steunen en gelooft dat zij bij het Israëlische hooggerechtshof een goede kans maken in het gelijk te worden gesteld. „Israël kan niet bewijzen dat ze betrokken waren bij enige illegale actie”, aldus de minister. Arabisch-Israëlische parlementsleden die zitting hebben in de Knesset hebben zich woensdag solidair verklaard met de met uitzetting bedreigde volksvertegenwoordigers.

Vier leden van de Raam-Talpartij, die hoofdzakelijk Arabische belangen vertegenwoordigt in het Israëlische parlement, hadden een ontmoeting met een van de uitgezette Hamasparlementariërs, Mohammed Abu Teir. Tegelijkertijd riepen de leden van de Knesset Hamas op al het mogelijke te doen om nieuw geweld tegen Israëlische doelen te voorkomen.

De Britse premier Tony Blair deed woensdag een dringende oproep aan Hamas om de zelfmoordaanslag van maandag te veroordelen en te erkennen dat dergelijk geweld het vredesproces in het Midden-Oosten alleen maar bemoeilijkt. Blair zei dat de internationale gemeenschap klaar staat om een tweestatenoplossing te steunen, maar dat Hamas wel het geweld moet afzweren en het bestaansrecht van Israël moet erkennen.

De Palestijnen zijn bezorgd dat van het Israëlische besluit een precedentwerking uitgaat die ertoe kan leiden dat alle 200.000 Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem uiteindelijk hun verblijfsvergunning wordt ontnomen.

De meeste Palestijnen in het Arabische deel van de stad, dat in 1967 door Israël werd veroverd, hebben een permanente verblijfsvergunning gekregen toen zij weigerden het Israëlische staatsburgerschap te accepteren. Daarin zagen zij een erkenning van de Israëlische annexatie van het deel van Jeruzalem dat zij als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat zien.

Hamas heeft woensdag ook protest aangetekend tegen het besluit van Jordanië om het geplande bezoek van de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Mahmud Zahar, af te zeggen. De Jordaniërs beschuldigen Hamas ervan wapens en explosieven hun land in te smokkelen en gaven dinsdag te kennen het bezoek van Zahar daarom niet te zien zitten. Een Hamaswoordvoerder heeft de Jordaanse beschuldiging ontkend en gezegd dat de organisatie zich niet in de interne aangelegenheden van andere staten mengt. De Moslimbroederschap in Jordanië heeft boos op de beslissing van Amman gereageerd. Volgens deze grote islamitische oppositiebeweging toont het besluit aan dat de Jordaanse overheid is gezwicht onder „Amerikaanse en zionistische druk op de Arabieren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer