Kerk & religie

Kruis centraal op Colloque Biblique Francophone

BELLEY - De prediking van het kruis is van belang voor zowel ongelovigen als gelovigen. Voor ongelovigen omdat zo de ernst van zonde en hel en de diepte van Gods liefde en rechtvaardigheid duidelijk worden. Voor gelovigen omdat ze er door het kruis voor worden behoed geloof en goede werken door elkaar te halen.

Van een medewerker
20 April 2006 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 03:40

„Alleen door het kruis hebben mensen toegang tot God”, zei ds. Derrick Dalcher, predikant in het Zwitserse Lausanne, woensdagochtend op de jaarlijkse Colloque Biblique Francophone (CBF). Voor het eerst had het congres niet plaats in Dijon, maar in een oud seminarie in het 300 kilometer zuidelijker gelegen Belley, bij Lyon. De 74 aanwezigen zijn afkomstig uit verschillende Europese landen, uit Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Togo, Haïti en de Verenigde Staten. Het CBF heeft als doel de verkondiging van Gods Woord in de lijn van de gereformeerde traditie, en de opbouw van de gemeente van God.Beza
Het congres begon dinsdagmiddag met een lezing van historicus dr. Jean-Marc Berthoud uit Lausanne over Theodore de Bèze (Beza). Beza wordt in de hedendaagse theologie ondergewaardeerd, stelde hij. „Beza is vaak bekritiseerd omdat hij te intellectueel zou schrijven en verkeerde opvattingen over de predestinatie zou hebben.”

Onterecht, meent Berthoud. Volgens hem was Beza juist heel pastoraal betrokken op zijn tijd. Hij wees onder meer op 28 gebeden die Beza heeft nagelaten en waarvan alleen een oude Engelse uitgave bestaat.

Prof. dr. Paul Wells, hoogleraar systematische theologie in Aix-en-Provence, sprak woensdagochtend over het kruis als overwinning. Het was de eerste lezing in een serie van drie over drie verschillende modellen voor de betekenis van het kruis.

De overwinning, zo stelde hij, is niet pas bij de opstanding, maar al aan het kruis behaald. „Christus overwon de duivel door ultieme gehoorzaamheid aan God. De tactieken van de duivel, namelijk verleiden en aanklagen, worden door het kruis krachteloos. Zo zegeviert het recht van God over het onrecht van de duivel.”

Gnostiek
Prof. dr. Bertrand Rickenbacher, hoogleraar filosofie aan de universiteit van Lausanne, hield woensdagmiddag een lezing over gnostiek en new age binnen en buiten de kerk. In de oude gnostiek is geen plaats voor verlossing, benadrukte hij. „De schepping zelf werd al als iets slechts gezien en het heil stond gelijk aan de verlossing van de (slechte) schepping. Het heil bereikte men door in zichzelf te keren en zo het licht te laten doorbreken. Paulus bestrijdt in sommige van zijn brieven de gnostieke ideeën.”

Ds. Jan-Bert de Mooy, predikant in Bulle (Zwitserland) en docent aan de Bijbelschool Emmaüs, verzorgt deze week drie keer de avondprediking, waarin hij spreekt over de positie van de vrouw in kerk en samenleving. Man en vrouw zijn gelijk voor God, zei hij, maar sinds de schepping verschilt hun roeping. De rol van de man moet die van herder van zijn gezin zijn en de rol van de vrouw die van een hulp voor haar man.

De predikant stelde vast dat veel mensen deze orde niet respecteren - niet alleen als gevolg van de emancipatie van de vrouw, maar vooral ook doordat mannen hun verantwoordelijkheid als herder en beschermer niet meer nemen en hun leven niet zetten voor hun vrouw, zoals Christus doet voor Zijn kerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer