Buitenland

Meerderheid VN voor sancties tegen Iran

MOSKOU (AP) - Een meerderheid van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en van de landen van de Groep van Acht steunen eventuele sancties tegen Iran in het geschil over het omstreden Iraanse atoomprogramma.

19 April 2006 20:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:40

Dat heeft de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Nicholas Burns woensdag gezegd na twee dagen van overleg in Moskou.„Bijna elk land overweegt nu enige vorm van sancties en dat is nieuw”, zei Burns. Hij wilde geen namen van landen noemen. De meeste weerstand tegen sancties wordt verwacht van China en Rusland, beide permanente leden van de Veiligheidsraad.

Burns zei meer gevoel van urgentie bij de andere landen te hebben bemerkt na de Iraanse bekendmaking, vorige week, dat het land erin is geslaagd uranium te verrijken.

Eerder woensdag zei de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov dat Iran gehoor moet geven aan de internationale oproep om te stoppen met de verrijking van uranium. Iran weigert dat tot nu toe pertinent en wijst een voorstel van Moskou om uranium voor Iran in Rusland te verrijken van de hand.

Het Iraanse persbureau IRNA zei dat de Iraanse nucleaire toponderhandelaar Ali Larijani woensdag naar Moskou is afgereisd, vermoedelijk om te worden bijgepraat over hetgeen dinsdag is besproken.

Het overleg over het Iraanse atoomprogramma werd bijgewoond door de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland. De afgevaardigde diplomaten waren het eens over de noodzaak van snelle en constructieve stappen van de kant van Iran, om tegemoet te komen aan het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), dat Iran heeft opgeroepen zijn uraniumverrijkingsprogramma stop te zetten. Volgens Lavrov werd er echter geen overeenstemming bereikt over de manier waarop Iran tegemoet moet worden getreden.

Vorige week meldde de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad dat zijn land is toegetreden tot „de club van kernmachten”, omdat het over 164 werkende centrifuges beschikt om uranium te verrijken. Teheran blijft volhouden dat het atoomprogramma alleen is bedoeld om energie op te wekken, maar de Verenigde Staten en enkele van hun bondgenoten vrezen dat Iran een atoombom bouwt.

Iran heeft van de Veiligheidsraad tot 28 april gekregen om te stoppen met de verrijking van uranium, maar als Teheran die eis niet inwilligt zijn met name de VS voorstander van het opleggen sancties, is de afgelopen jaren duidelijk geworden. De Britse minister van buitenlandse zaken Jack Straw zei woensdag niet te geloven dat Iran het verrijkingsprogramma op tijd stop zal zetten. China en Rusland, die nauwe banden onderhanden met de Islamitische Republiek, hebben echter herhaaldelijk te kennen gegeven niets te zien in sancties. Lavrov zei woensdag nog te prefereren dat de zaak binnen het IAEA wordt afgehandeld en niet opnieuw naar de Veiligheidsraad wordt doorverwezen.

Diplomaten bij het IAEA-hoofdkwartier in Wenen zeiden woensdag op voorwaarde van anonimiteit dat de Amerikanen zo’n aanpak lijken te overwegen. Amerikaanse diplomaten zouden momenteel de mogelijkheden verkennen om de kwestie-Iran inderdaad binnen de muren van het IAEA op te lossen om nieuwe besprekingen in de Veiligheidsraad overbodig te maken. De beleidswijziging zou zijn ingegeven door de weerstand van Rusland en China waartegen de VS bij de VN oplopen.

De mogelijkheid van een Amerikaanse aanval op Iran, waarvan de laatste tijd sprake is geweest, werd door de Amerikaanse president George Bush dinsdag opengelaten. Burns herhaalde dat standpunt woensdag. ’Vanzelfsprekend houden de VS altijd alle mogelijkheden open’, zei hij. ’Maar we richten ons op de diplomatie.’

De Britse premier Tony Blair zei woensdag in het Lagerhuis dat er geen sprake is van een invasie van Iran, maar dat de internationale gemeenschap een krachtige, eenduidige boodschap moet afgeven in de controverse met Teheran. Blair antwoordde op een vraag of hij een militaire aanval op Irak kon uitsluiten. „Ik heb steeds gezegd dat Iran niet Irak is. Niemand heeft het over een militaire invasie”, zei de Britse premier. Maar het is geen tijd voor een boodschap van zwakte, zei hij, omdat de Iraanse president heeft geroepen dat Israël van de kaart moet worden geveegd en Teheran „op zijn minst zwijgend instemt” met het ronselen van jongeren voor zelfmoordaanslagen op Amerikaanse, Britse en Israëlische doelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer