Massale evacuatie in stroomgebied Donau
BOEKAREST - Door de hoge waterstand blijft de situatie in het stroomgebied van de Donau in Oost-Europa uiterst kritiek. In Roemenië moesten dinsdag ongeveer 10.000 inwoners hun huizen verlaten omdat een dijk van de Donau bij Bistret dreigde te bezwijken. Eerder waren al zo’n 4000 personen geëvacueerd.
Volgens de Roemeense autoriteiten staan elders meer dan 20.000 hectare landbouwgrond en 17.000 hectare bos onder water. Ongeveer 170 huizen zijn verwoest en ruim 600 andere woningen zijn beschadigd. Op sommige plaatsen staat het water 3,5 meter hoger dan normaal. Het leger heeft tentenkampen ingericht om slachtoffers van de wateroverlast op te vangen.Ook andere Oost-Europese landen kampen met grote wateroverlast. Het waterpeil van de Donau heeft in sommige delen van de Balkan het hoogste peil bereikt sinds 111 jaar. De overstromingen worden veroorzaakt door zware regenval en smeltwater uit de bergen. Meteorologen voorspellen voor de komende dagen opnieuw zware regenval.
In Servië daalde het peil van de Donau enkele centimeters. Toch blijft de situatie gespannen. Het peil van de Donau was dinsdag bij Smederevo, ten oosten van de hoofdstad Belgrado, 8,30 meter. Normaal is het peil daar tussen de 4,70 en de 5,30 meter.
Het peil in de zijrivier Tisa, die in het noorden vanuit Hongarije Servië binnenstroomt, stijgt snel. De Servische autoriteiten vrezen nieuwe overstromingen.
In Szeged, in het zuiden van Hongarije, heeft het water van de Tisa, die hier Tisza heet, een hoogte van 9,80 meter bereikt. Daarmee werd het oude record uit 1970 met 20 centimeter verbroken. Ruim 500 personen moesten huis en haard verlaten. Een woordvoerder van het bureau voor rampenbestrijding zei dat ongeveer 158.000 mensen in ruim 51.000 huizen gevaar lopen.
Ook in Bulgarije is het peil van de Donau dinsdag gestegen. De Bulgaarse president Parvanov bracht een bezoek aan de overstroomde gebieden. Hij zegde de getroffen bevolking de hulp van de strijdkrachten toe.