Binnenland

Werkstraf geeïst voor handel in neppoppen

HAARLEM (ANP) – Het openbaar ministerie (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank in Haarlem een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, 240 uur werkstraf en 10.000 euro boete geeïst voor de handel in nagemaakte Bob de Bouwer–poppen, Nijntjes en Winnie the Pooh–beren.

18 April 2006 19:24Gewijzigd op 14 November 2020 03:40

Het OM verdenkt de 51–jarige directeur J. O. en haar 33–jarige zoon E. van der S. uit Zandvoort hiervan. Naast de boete voor de directeur en haar zoon eiste het OM 30.000 euro boete tegen de Zandvoortse groothandel.In 2002 verkocht het bedrijf een partij van ruim 38.000 vervalste Bob de Bouwer–poppen aan het Kruidvat. De drogisterijketen ging ervan uit dat het om de originele poppen ging. De vervalsingen kwamen aan het licht toen Bob de Bouwer–exploitant HIT Entertainment het Kruidvat aansprak op de neppoppen. Die werden voor spotprijzen verkocht.

Na een onderzoek van de Stichting Namaakbestrijding controleerde de douane alle goederen die de Zandvoortse groothandel invoerde. Daarbij trof de douane containers aan met vervalste Nijntjes en nagemaakte kussens en beren van Winnie de Pooh, allemaal geproduceerd in China. Ook bij huiszoekingen werden grote hoeveelheden vervalste merkartikelen gevonden.

Volgens verkoopleider V.d. S. handelde hij te goeder trouw toen hij in China Bob de Bouwer–poppen en Nijntjes bestelde. „In mijn beleving waren ze uitdrukkelijk in orde." Ook zei hij dat hij een monster uit China en de originele poppen had laten zien bij het Kruidvat en dat men daar ook geen argwaan had gekregen.

De verdachte gaf wel toe dat hij e–mails aan de Stichting Namaakbestrijding had vervalst om de schade in de zaak van de Nijntjes te beperken. „Dat waren misstappen." De Zandvoortse groothandel betaalde 100.000 euro aan de Stichting Namaakbestrijding. Volgens Van der S. heeft de onderneming zeker 120.000 euro schade geleden door de affaire rond de valse merkartikelen.

Officier van justitie A. Drogt vond bewezen dat de verantwoordelijken bij de groothandel bewust inbreuk hebben gemaakt op het merkenrecht. „Hier is winst gemaakt over de rug van de rechthebbenden."

Volgens advocaat A. van Voorthuizen was er geen sprake van opzet.

De rechtbank doet 2 mei uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer