Binnenland

SGP en CU Rijssen: „Men wilde ons niet”

RIJSSEN - Voor het eerst sinds de oprichting in 1926 komt de Rijssense SGP niet in het gemeentebestuur. Woensdag ging definitief de deur op slot voor zowel SGP als ChristenUnie in Rijssen-Holten. Wat ging er mis?

Niek Stam
13 April 2006 23:37Gewijzigd op 14 November 2020 03:39
BEENS: ...stevige oppositie...
BEENS: ...stevige oppositie...

De fractievoorzitters van beide partijen kijken teleurgesteld terug op de collegeonderhandeling terug. Maar ook met een beetje trots. „We hebben elkaar niet losgelaten”, zegt SGP’er B. Beens.W. Otten van de ChristenUnie zegt al tijdens de informatieronde nattigheid te hebben gevoeld. „Informateur prof. Schuurman had ons koud de gezegd dat hij een optie van vijf partijen de beste vond, toen CDA, PvdA en Gemeentebelang duidelijk maakten dat zij in het college wilden. En wel met één van de andere partijen. Wij werden voor het blok gesteld: De SGP loslaten of anders niet meebesturen. Dat was voor ons geen optie.”

Beens: „Vervolgens werd aan ons gevraagd om de ChristenUnie te laten vallen. Maar dat zou belachelijk zijn. We willen niet in het college komen over de rug van een partij die net gezegd heeft niet zonder ons te willen besturen.”

U valt niets te verwijten?

Otten: „Ik zeg niet dat wij geen fouten maken, maar dit is vrijwel buiten ons om gegaan. Men maakte een pact. Het was voor ons slikken of stikken. Nu komen CDA, PvdA en Gemeentebelang slechts met de kleinst mogelijke meerderheid in het college: 13 van de 25 zetels.”

Beens: „Een college met CDA, PvdA, SGP en CU was beter geweest. Zonder Gemeentebelang dus. Die partij heeft zeer afwijkende meningen, vergeleken met PvdA en CDA. Vooral als het gaat om Holten. Dus ik moet nog kijken of ze het volhouden.”

Hoe denkt u oppositie te gaan voeren?

Beens: „Zoals het hoort: op de inhoud. We gaan niet rollebollend over straat. Maar het college kan een stevige oppositie van ons verwachten. We gaan diep op de dossiers in, daar kunnen ze van op aan.”

Otten: „We gaan net zo constructief bezig als we gewend waren. Iets wat je van dit college nog maar moet afwachten. Dat houdt vooral van discussiëren. Maar er moeten ook beslissingen worden genomen.”

Was het niet beter geweest om elkaar los te laten?

Beens: „De CU laten vallen was voor ons geen optie. Bij de PvdA proefde ik voor ons standpunt elkaar niet los te laten, zelfs afgelopen dinsdag nog, enig begrip. Die partij is daar verdeeld over. Maar om onduidelijke redenen houden de collegepartijen elkaar vast. Ik heb mij erg gestoord aan de rol voor het CDA daarin. Die partij is vanaf het begin gegaan voor eigen belangen, en niet voor het belang van de kiezers. Rijssen moet toch een college hebben dat de verkiezingsuitslag weerspiegelt?”

Otten: „We voelden ons heus niet verplicht aan de SGP maar we hebben wel zo onze principes. Bij een club als dit college aansluiten zou ten koste gaan van het christelijke geluid. Of we zo dol zijn op elkaar? Dat valt wel mee. We hebben niet eens een lijstverbinding.”

Dat heeft de SGP de restzetel gekost die naar het CDA is gegaan. Met een lijstverbinding was dit college er dus niet gekomen.

Beens: „De ChristenUnie wilde niet, dat vind ik jammer. Als het aan ons ligt komt hij er over vier jaar wel weer.”

Otten: „Ik denk het niet. Dan moet u de Rijssense mentaliteit kennen. Dan zegt men: een stem op de ChristenUnie is een stem op de SGP. De afwezigheid van de verbinding heeft ons meer stemmen opgeleverd, dus wij vinden het prima zo.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer