Thaise partij eist nietigverklaring verkiezingen
BANGKOK (AP) - De grootste Thaise oppositiepartij, de Democratische Partij, heeft zondag opgeroepen tot nietigverklaring van de recente algemene verkiezingen.
Doordat de drie grote oppositiepartijen ze boycotten, werden de verkiezingen gewonnen door de Thai Rak Thai, de partij van de inmiddels afgetreden premier Thaksin Shinawatra.Woordvoerder Ong-art Klampaiboon van de Democratische Partij zei dat de verkiezingen louter waren gehouden om Thaksins regime te kunnen continueren. Hij zei dat de kiesraad de verkiezingen nietig moet verklaren, omdat het land anders verlamd zal worden door een parlementaire crisis.
Thaksin schreef de verkiezingen uit na maandenlange protesten tegen zijn van corruptie beschuldigde premierschap. Hij beschikt over grote steun buiten de grote steden en wist dat zijn partij de verkiezingen, mede dankzij een boycot van de oppositie, ruim zou winnen. Inderdaad stemden ongeveer 15 miljoen mensen voor Thai Rak Thai, terwijl 9,8 miljoen mensen blanco stemden. Thai Rak Thai sleepte daardoor ten minste 459 van de 500 parlementszetels in de wacht.
Ondanks de verkiezingszege maakte Thaksin dinsdag bekend dat hij zich tijdelijk uit de politiek terugtrok. Hij benoemde zijn vertrouweling Chitchai Wannasathit tot voorlopig premier. Zondag zei hij dat hij nog niet had besloten wie de nieuwe definitieve premier wordt, maar bezig was zijn partij te consulteren.
Facties binnen Thai Rak Thai en een aantal vooraanstaande zakenlieden zouden graag zien dat het premierschap gaat naar Somkid Jatusripitak, momenteel vicepremier en minister van Handel. De 52-jarige Somkid geldt als de voornaamste kracht achter het economisch beleid van het kabinet-Thaksin.
De oppositie vreest dat met Thai Rak Thai als grootste regeringspartij er niets zal veranderen en Thaksin achter de schermen aan de touwtjes zal blijven trekken. De aandacht gaat momenteel uit naar een extra verkiezingsronde op 23 april in 39 kiesdistricten. In 38 daarvan leverden de verkiezingen geen winnaar op, omdat de enige kandidaat het vereiste minimumaantal stemmen niet haalde. In een van de districten werd de kandidaat gediskwalificeerd. Het wordt mogelijk geacht dat de extra ronde in enkele districten opnieuw geen uitsluitsel zal geven.
Staatsrechtdeskundigen zeggen dat alle 500 parlementszetels binnen de vereiste termijn van dertig dagen bezet moeten zijn. Als dat niet het geval is, mag het parlement niet bijeenkomen en kan er geen nieuwe regering worden geformeerd. Thaksins aanhangers menen dat het constitutioneel hof een oplossing kan bieden, maar de onzekerheid draagt bij aan het crisisgevoel in Thailand.