Meer marathonlopers met hartklachten
ROTTERDAM (ANP) - De Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen in Rotterdam-Rijnmond (GHOR) heeft zondag tijdens de marathon van Rotterdam opvallend meer lopers met hartklachten moeten behandelen dan in voorgaande jaren. Dat liet de organisatie zondag weten. Een deelnemer kreeg een hartaanval en is hier later in het ziekenhuis aan overleden.
In totaal kregen elf deelnemers tijdens het lopen hartklachten zoals hartritmestoornissen. De overleden hardloper, een 41-jarige Duitser, stortte 500 meter voor de finish in. Hij werd ter plaatse nog gereanimeerd. Ook de andere tien deelnemers met hartklachten werden overgebracht naar hetziekenhuis.Hoewel de GHOR geen exacte cijfers heeft van het aantal lopers met hartklachten in voorgaande edities van de marathon, is er volgens een woordvoerder duidelijk sprake van een stijging. De organisatie kan hier geen verklaring voor geven. De hulpdiensten willen de aantallen hartklachten bespreken in een evaluatie van de marathon.
De hulpdiensten behandelden negen andere lopers voor uiteenlopende klachten als verstuikingen en schrammen. Volgens de GHOR, die tijdens de marathon de geneeskundige hulpverlening coördineerde, is dat in vergelijking met marathons in de voorgaande jaren een normaal aantal. Ook vier toeschouwers die onwel waren geworden moesten naar het ziekenhuis.
Het komt vaker voor dat deelnemers aan hardloopevenementen bezwijken. Zo moest de organisatie van de marathon in Rotterdam in 1997 al een dode betreuren. Vorig jaar overleden twee deelnemers aan de IJsselsteinloop, een amateurevenement in de regio Utrecht.
Cardiologen en sportorganisaties pleiten er op Europees niveau voor alle jonge atleten onder de 35 jaar preventief te onderzoeken op cardiologische afwijkingen. Nederlandse werkgroepen hebben de minister van Volksgezondheid geadviseerd hartscreening voor alle topsporters en sporttalenten van 12 tot 35 jaar verplicht te stellen. Voor alle overige sporters zou nu een vrijwillig onderzoek breed aangeboden moeten worden.
Volgens de Nijmeegse cardiologe N. Panhuyzen van UMC St Radboud en de St Maartenskliniek zou in het ideale geval keuring zelfs bij wet verplicht moeten worden voor iedereen die sport, amateur of prof. In Nederland zijn er momenteel geen middelen om recreanten tot keuren te dwingen.
„Italië heeft keuringen sinds de jaren zeventig bij wet verplicht gesteld. Harde cijfers laten zien dat daardoor bij veel sporters potentiële risico’s op tijd zijn opgespoord”. Panhuyzen houdt sinds december spreekuur voor sporters in Nationaal Sportcentrum Papendal. Zij verbaast zich er over hoeveel sporters met een risico zij er inmiddels al tussenuit pikte.