Binnenland

Australische premier niet naar Nederland

PERTH (ANP) – Vierhonderdjarige betrekkingen tussen Nederland en Australië zijn geen reden voor de Australische minister–president Howard om dit jaar naar Nederland te komen. „Mijn agenda is overvol, dus ik denk niet dat het gaat lukken", zei hij donderdagmiddag (lokale tijd) in Perth, waar hij samen met minister–president Balkenende de replica van de Duyfken uitzwaaide.

6 April 2006 15:15Gewijzigd op 14 November 2020 03:38

Balkenende sloot op donderdagmiddag zijn vijfdaagse bezoek aan Australië af ter viering van de Nederlandse ontdekking van Australië in 1606. Balkenende heeft een bezoek van zijn Australische collega–president nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet. Ik heb Howard uitgenodigd en wie weet als het Australisch voetbalteam ver komt tijdens het WK in Duitsland dat hij het combineert met een bezoek aan Nederland".De reis van Balkenende werd in Australië overvleugeld door het bezoek van de Chinese premier Wen Jiabao. Op de dag dat Balkenende aankwam in Canberra, maandag, tekenden Howard en Wen in het parlementsgebouw een miljardenovereenkomst voor de levering van uranium aan China. De Chinese vlag wapperde uitbundig in de hoofdstraten van de Australische hoofdstad en maakte pas een dag later, toen Balkenende al weer vertrok, plaats voor de Nederlandse vlag.

Het conflict tussen Australië en Indonesië over de 42 vluchtelingen uit Papoea, een voormalig Nederlandse kolonie, die in januari in Cape York zijn geland en een visum hebben gekregen, maakte de viering van de eeuwenlange betrekkingen er ook niet feestelijker op. Balkenende stelde net voordat hij in het vliegtuig naar Jakarta stapte, waar hij twee dagen zal blijven, dat hij niet gaat bemiddelen tussen de twee kemphanen. Australië moet de territoriale grenzen van Indonesië eerbiedigen en Indonesië de wetten die in Australië gelden", aldus de minister–president. Ik zal in ieder geval het grote respect dat Howard heeft voor de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono overbrengen." De reis door Australië heeft volgens Balkenende de relatie tussen de twee landen verstevigd. Dat uit zich met name in de militaire samenwerking in Afghanistan. Tweehonderd Australische militairen zullen onder het toezicht van 1400 Nederlandse soldaten gaan werken aan de heropbouw van de zuidelijke provincie Uruzgan. Nederland en Australië maakten deze week ook bekend dat ze een ambassade gaan delen in de hoofdstad Kabul.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer