Massage op school
Hoe worden kinderen op school rustig? De rooms-katholieke basisschool Vijf-er in Deventer heeft er wat op gevonden. Sinds een aantal maanden is er voor kinderen in groep 2, 4 en 7 tweemaal per week een massagekwartiertje. Onder begeleiding masseren de kinderen elkaars nek.
Onderwijsadviseur Willeke Evers is enthousiast over het project. „De hoofden van de kinderen zijn tegenwoordig overbelast. Denk aan de computer, aan msn. Door het masseren ontstaat er wat ruimte in het hoofd. Kinderen worden meer ontspannen. Het sociale klimaat verbetert. Pestgedrag wordt voorkomen.”Het klinkt te mooi om waar te zijn.
„Toch is het de realiteit. Kinderen uit groep 7 hebben aangegeven dat ze het waarderen als ze vlak voor een toets de massage krijgen. Ze zeggen dat ze zich dan tijdens de toets beter kunnen concentreren.”
Kinderen kunnen zich ongemakkelijk voelen als ze worden betast door anderen.
„Dat klopt. Daarom zijn ze nooit gedwongen mee te doen. Wel dienen ze tijdens het kwartier aanwezig te zijn. Er is een aantal kinderen dat niet meedoet. Dat moeten we te allen tijde respecteren.”
Massage is een vak apart. Gaat dat wel goed?
„Van belang is dat er professionele begeleiding is. We beperken ons tot oppervlakkige massage. Geen wriktoestanden.”
Hennep
Tilburg is de huisteelt van hennep goed zat. De gemeente zet zwaar geschut in om het kweken van het spul terug te dringen. Deze dagen krijgen alle 85.000 huishoudens in Tilburg een folder in de bus. Daarin wordt erop gewezen dat de huisteelt van hennep strafbaar is. Bovendien kan de bedrijvigheid, door gerommel met stroom, brandgevaarlijke situaties opleveren.
„Net als in andere gemeenten komt huisteelt van hennep in Tilburg veel voor”, licht gemeentewoordvoerder B. Groenevelt toe. „Gemeente, openbaar ministerie, politie, energiebedrijf Essent en woningbouwcorporaties hebben afgesproken de teelt hard aan te pakken. Vorig jaar zijn in Tilburg 255 hennepkwekerijen opgerold.”
Iedereen krijgt de folder in de bus. Is dat niet met een kanon op een mug schieten?
„We willen niemand overslaan. Iedereen moet het weten.”
Kunt u zich beter niet richten op risicogroepen? Nu krijgt tante Carla van 85 de folder ook in de bus.
„Da’s beter dan niks. Iedereen kan met hennepteelt in aanraking komen. We ontmoedigen mensen in de folder niet alleen om aan hennepteelt te beginnen, maar zeggen ook waar ze terecht kunnen als ze overlast hebben van een kwekerij in hun omgeving.”
JV
Staaroperatie
Sinds 1 januari is de nieuwe Zorgverzekeringswet van kracht. Uitzonderlijk schrijnende toestanden lijken zich sindsdien niet voor te doen. Of dat ook betekent dat iedereen veilig achterover kan leunen? Nee, klonk het donderdag veelvuldig op het vierde patiëntencongres van de Nationale Patiënten en Consumenten Federatie NPCF.
Voor een zorgwekkende ontwikkeling moeten we naar Leiden, om precies te zijn naar het Diaconessenhuis. Die instelling sloot begin dit jaar een overeenkomst met verzekeraar Zorg en Zekerheid. Voor verzekerden van Zorg en Zekerheid die toe zijn aan een staaroperatie zijn er geen wachttijden, afgaand op het contract. In tegenstelling tot andere verzekerden, die op de wachtlijst belanden, zijn zij meteen aan de beurt.
Voorzitter Hans van Dongen van het cliëntenberaad van het Diaconessenhuis is ongelukkig met de overeenkomst, maar vreest er weinig aan te kunnen doen. „Wat voorheen de menselijke maat was, is nu de technische maat geworden. Een verzekering is een product, je krijgt wat je koopt.”
Maar als hoeder van het patiëntenbelang laat u toch wel uw tanden zien?
„Natuurlijk is het zaak om de vinger aan de pols te houden. Niemand mag denken: al die Zorg en Zekerheid-verzekerden worden automatisch hier patiënt. Daarom zullen we vooral de bejegening kritisch volgen. Als patiënten zeggen: Ik word als een nummer behandeld, dan grijpen we in.”
JG