Ziekenhuizen België niet overspoeld
Belgische ziekenhuizen worden helemaal niet overspoeld door Nederlandse patiënten.
Er is zeker nog capaciteit genoeg om meer buitenlanders op te nemen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Belgische ministerie van Volksgezondheid bij de ziekenhuizen, waarover de Belgische Artsenkrant schrijft.
Belgische ziekenhuizen namen in de tweede helft van 2001 5310 mensen uit andere EU-landen op. In de eerste drie maanden van dit jaar waren dat er 2304, niet meer dan 1,7 procent van alle patiënten in België. En tegenover vorig jaar is het aantal met slechts 6 procent gestegen.
De afgelopen maanden ging het verhaal dat Belgische ziekenhuizen overspoeld werden door „geëxporteerde” patiënten. Vier op de vijf is Nederlander. Een op de tien komt uit Frankrijk. Engeland sluit de rij.
Het aandeel Nederlanders zou echter wel kunnen stijgen. Volgens de Belgische professor ziekenhuismanagement Paul Gemmel denken Nederlandse particuliere verzekeraars aan het afhuren van Belgische ziekenhuiscapaciteit. Voor België zou het extra inkomsten betekenen, maar Gemmel wijst op mogelijke ethische problemen. „Wat als in België de capaciteit volledig bezet is, omdat ze voor een stuk is afgehuurd, wie zal men dan eerst verzorgen bij een plotse stijging van het aantal patiënten?”
Volgens Gemmel zijn de weinige importpatiënten vooral te vinden in grensziekenhuizen. Het is niet alleen een probleem van bedden, maar ook van personeel. „Bij import van patiënten zal er in België eerst een tekort aan verpleegkundigen zijn en pas veel later een tekort aan bedden.”