Grenzen vanaf volgend jaar open voor Poolse werknemers
DEN HAAG (ANP) – Werknemers uit Polen en de andere nieuwe EU–lidstaten kunnen vanaf 1 januari volgend jaar onbelemmerd aan de slag in Nederland. Bovendien krijgt personeel uit deze landen per 1 mei veel gemakkelijker een werkvergunning dan nu het geval is. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.
Werknemers uit landen die op 1 mei 2004 lid zijn geworden van de Europese Unie, mogen op dit moment alleen in Nederland werken als ze daarvoor zo’n vergunning van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) krijgen.Het criterium dat zij alleen toestemming krijgen als in Nederland of in een van de oude EU–lidstaten niemand voor het werk beschikbaar is, verdwijnt. Door de versoepeling gaan aanvragen twee weken duren in plaats van de huidige tien.
Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken, die de Polen in zijn portefeuille heeft, wilde de grenzen eigenlijk al per 1 mei volledig openstellen. Een aantal CDA–bewindslieden had daar echter moeite mee.
Om hun bezwaren weg te nemen, gaat Van Hoof maatregelen nemen om oneerlijke concurrentie door Polen tegen te gaan. Zo mag de Arbeidsinspectie direct boetes gaan geven als werkgevers minder uitbetalen dan het wettelijk minimumloon.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken noemde vrijdag het kabinetsbesluit „een belangrijk politiek signaal". „Nederland gaat niet op slot, maar kijkt naar de toekomst", zei de D66–bewindsman. Premier Balkenende is niet bang dat de komst van Polen en andere Oost–Europese werknemers zal leiden tot verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt. Hij wees er vrijdag op dat de werkgelegenheid in Nederland toeneemt en dat er hier en daar al weer gebrek aan personeel dreigt.
Regeringsfractie CDA, die tot dusver grote aarzelingen had bij het volledig openen van de grenzen, reageerde vrijdag gerserveerd. Tweede Kamerlid Van Hijum plaatst vraagtekens bij het plan om het regime al per 1 mei te verruimen. „Voor sommige sectoren, zoals de land– en tuinbouw, kan dat wel, maar bij bijvoorbeeld de transportsector vraag ik me af of dat wel zo verstandig is".
Bovendien wil Van Hijum de maatregelen om oneerlijke concurrentie tegen te gaan nog eens goed bestuderen. „Er is bij ons zeker geen sprake van onvoorwaardelijk groen licht". Wat Van Hijum betreft wordt ook nog nagedacht over een gefaseerde invoering, waarbij vanaf 1 januari per sector opengaan. Dat is de variant waarvoor ook België wil kiezen.
Ook de PvdA heeft veel problemen met het kabinetsbesluit. „Wij vinden het te vroeg om nu al een datum te noemen. Eerst moet alles goed geregeld worden. Ik heb er een zeer hard hoofd in of dat lukt", aldus Kamerlid Bussemaker. Het kabinet kiest volgens haar „de verkeerde volgorde.".
VVD en D66 hebben eerder laten weten wel voor het zo snel mogelijk openen van de grenzen voor werknemers uit de nieuwe EU–landen te zijn.