Binnenland

Dekker (VROM) overleeft huurdebat

DEN HAAG (ANP) – Voor minister Dekker van Volkshuisvesting is nagenoeg de weg vrij voor liberalisering van de huurmarkt met ingang van 2007. Zij overleefde dinsdag zonder veel kleerscheuren een debat in de Tweede Kamer over haar aangepaste plannen.

28 March 2006 20:29Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

PvdA, GroenLinks en SP, al langer tegenstander van de plannen, konden geen vuist maken. Een Kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF zegden na verduidelijkingen van Dekker op onderdelen hun steun toe. De derde regeringspartij D66 is bijna zover. Tweede Kamerlid Koser Kaya wil via moties duidelijkheid afdwingen over de ruimte voor gemeenten voor het tegengaan van segregatie. Zij noemde de huurplannen echter „een stap in de goede richting."Ruim een maand geleden kwam de minister nog hard in botsing met de Kamer over haar huurplannen. Voor de tweede keer moest zij CDA en D66 tegemoetkomen en toezeggingen doen dat huurders ook na 2010 forse huurstijgingen bespaard blijven.

Met het nieuwe beleid wil Dekker de stagnerende woningmarkt openbreken. Starters en mensen met een smalle beurs vinden nu moeilijk passend onderdak. Door een kwart van huurhuizen te liberaliseren, wil de VVD–minister via doorstroming de markt in beweging zetten.

Die doorstroming zal wel geleidelijker gaan door de aanpassingen, erkende Dekker dinsdag opnieuw. LPF–Kamerlid Hermans kreeg echter geen antwoord op de vraag hoeveel vertraging in jaren de minister verwacht.

De Woonbond, die huurders verenigt en die met onder meer FNV op 8 april in Amsterdam een grote anti–Dekkerdemonstratie houdt, wil procederen. De minister wil per 1 januari 2007 een huurverhoging mogelijk maken voor te liberaliseren woningen, naast de reguliere huurverhoging per 1 juli 2007. Volgens Woonbond–voorzitter M. van Veen is dat strijdig met het Burgerlijk Wetboek.

De in de IVBN verenigde vastgoedbeleggers reageerden ontevreden op het huurdebat. Onduidelijkheid is troef of voorgenomen projecten gevrijwaard blijven van huurplafonds, aldus IVBN–directeur F. van Blokland, die al langer schermt met een rechtszaak.

Pikant is dat de Raad van Economische Adviseurs (REA) dinsdag een advies uitbracht aan de Kamer dat de liberaliseringsplannen lang niet ver genoeg gaan. Dekker wilde er niets over kwjjt.

De woningmarkt is volgens de raad geen markt maar een bestuurlijke verdelingsmachine. De markt zit op slot, voor huurders en huizenkopers, en is daardoor een paradijs voor insiders. Starters moeten jarenlang wachten op een goedkopere huurwoning of zijn aangewezen op dure koopwoningen, aldus de REA.
De oplossing is huurliberalisering met een overgangstermijn en compensatie via een belastingverlaging voor lage inkomens. Daarnaast moeten er soepelere regels komen rond bouw en ruimtelijke plannen.

De REA zegt verder de woningcorporaties, die 2,4 miljoen woningen of 75 procent van alle huurwoningen in Nederland bezitten, min of meer de wacht aan. Met hun grote vermogens liggen verkwisting en oneigenlijk verbruik van het geld op de loer. Afromen die vermogens door de overheid, stelt de raad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer