Tegengas
Eindelijk waren zorgverzekeraar Ohra en de Diabetesvereniging Nederland eruit. Na intensief overleg presenteerden ze samen een nieuwe zorgpolis, speciaal voor diabetici.
Kenmerkend voor deze polis, DiaVitaal geheten, is dat de verzekerde diabetespatiënt minder vaak naar de huisarts hoeft. Bloed prikken, zichzelf wegen; dat kan allemaal vanuit huis, waarna de scores via internet bij een diabetesverpleegkundige kunnen worden gemeld.Veel patiënten reageerden opgetogen, net als het ministerie van Volksgezondheid. Had die gewraakte stelselwijziging van Hoogervorst toch nog wat opgeleverd: een polis op maat voor diabetici.
Inmiddels is de vreugde verstomd. Het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Diabetes Huisartsen Advies Groep zijn namelijk kritisch. Sterker nog, ze vinden DiaVitaal ronduit een slecht product. In een brief van vorige week wijzen ze op de riskante gevolgen. Kwalitatief is de polis in hun ogen ondermaats.
Onterecht, vindt voorzitter Joop Gillisen van de Diabetesvereniging, die destijds positief over de polis adviseerde. De kritiek noemt hij „voorbarig” en „te voorzien.”
U bent niet uit het veld geslagen?
„Nee hoor, DiaVitaal blijft een polis die aan de zorgstandaard van de Nederlandse Diabetes Federatie voldoet.”
Opmerkelijk blijft het intussen wel; twee deskundige partijen, die zo van mening verschillen. ’t Is maar hoe je het bekijkt, vindt Gillisen, die voor de scherpe reactie van de huisartsen best een verklaring heeft. „In het nieuwe stelsel is de rol van huisartsen veranderd. Best mogelijk dat ze zich door de polis buitenspel gezet voelen. Vroeger bepaalde de huisarts hoe de diabeteszorg eruitzag. Met deze polis bepaalt de cliënt welke zorg hij krijgt.”
Volgens de huisartsen is het niet goed als ze niet bij de diabeteszorg worden betrokken.
„Maar ze worden in het geheel niet genegeerd. Ze zijn alleen niet zoals vroeger de spil waar de zorg omheen georganiseerd is. Blijft staan dat de patiënt altijd met zijn dossier naar de huisarts kan gaan.”
Dan kan het te laat zijn, zeggen de artsen. Zelfzorg vinden ze riskant.
„Ze zien over het hoofd dat we met deze polis op een speciale doelgroep mikken. Patiënten bij wie geen sprake is van complicaties en die op hun zelfdiscipline en medicatietrouw zijn geselecteerd.”
Conclusie: toch een goede polis?
Gillisen: „Goed, mits de patiënt die er met open ogen voor heeft gekozen de goede dingen op het goede moment op de goede manier doet.”
10 eurocent
„Veilig vrijen goedkoper dan roken”, jubelt de Stichting Jippy in een recent rondschrijven. De organisatie gaat jongerencentra en jongereninformatiepunten (JIPS) haar eigen merk condooms aanbieden voor de prijs van 10 eurocent. „Goedkoper dan een sigaret.” In mei start Jippy in Dordrecht een voorlichtingscampagne om „de Nederlandse jeugd weer veilig aan het vrijen te krijgen.” De stichting maakt zich zorgen over het toenemend aantal tienermoeders en de gevaren van geslachtsziekten.
Riekt uw campagne naar: Doe wat je wilt, als het maar veilig gebeurt?
Meike Korteland, secretaris van Jippy: „Het is absoluut niet onze bedoeling om jongeren te stimuleren om op steeds jongere leeftijd met elkaar naar bed te gaan. Wel constateren we dat jongeren seksuele contacten hebben. Daar spelen we op in. Veel jongeren kopen liever voor een paar euro een pakje sigaretten of een breezertje dan condooms. Terwijl ze wel seksuele contacten hebben. Dat willen we veranderen.”
Er zijn bevolkingsgroepen die moeite hebben met seks voor het huwelijk en met voorbehoedsmiddelen.
„Dat weet ik. Iedereen, reformatorisch, christelijk, islamitisch, heeft recht op zijn eigen mening daarover. Ik kom zelf ook uit een christelijk nest. Maar daar werd niet zo sterk benadrukt dat je voor het huwelijk geen seks mag hebben.”