Beheer Betuweroute ergert schippers
ROTTERDAM - De binnenvaart is boos over het besluit van minister Peijs om zelf de Betuweroute te gaan beheren. „Dat is niet anders dan een rechtstreekse subsidiëring van containers over het spoor”, aldus de Christelijke Bond van Ondernemers in de Binnenvaart (CBOB), die met collega-organisaties een protestbrief aan de Tweede Kamer zal sturen.
CBOB-voorzitter dr. J. T. van den Berg heeft maandag tijdens de jaarvergadering van de bond fel uitgehaald. Hij betitelt het uit elkaar vallen van het consortium van ProRail, de havens van Amsterdam en Rotterdam en Towrail als „een blamage voor de voorstanders van de aanleg. Zij overtuigden iedereen met grote woorden en beloften dat aanleg rendabel zou zijn en noodzakelijk om het groeiende vervoer op te kunnen vangen. Vervolgens gaat de minister van arren moede zelf de spoorlijn -haar erfenis- via ProRail beheren. Ze geeft aan dat de gebruikersvergoeding aanzienlijk lager ligt dan de overheidsbijdrage. Alle eerdere toezeggingen van deze en voorgaande ministers om dat niet te doen, worden hiermee doorbroken.”De schippers zijn diep teleurgesteld en verontwaardigd. De binnenvaart heeft zich, aldus Van den Berg, geheel op eigen kracht een sterke positie in het containervervoer verworven. „Voor de ondernemers die veel hebben geïnvesteerd en vernieuwingsdrang hebben getoond, is het buitengewoon wrang dat zij te maken krijgen met een gesubsidieerde concurrent.”
Hij voegt eraan toe er niet van te houden om achteraf zijn gelijk te halen. „Ik constateer wel dat de budgetten voor de binnenvaart mede door het spoorbeleid jarenlang kort zijn gehouden en ben benieuwd hoe de Tweede Kamer en de Europese Commissie gaan reageren.”
De CBOB-voorzitter reageert ook op het voorstel van staatssecretaris Ross om kinderen uit de jeugdzorg in schippersinternaten te plaatsen. „Geen goed plan”, aldus Van den Berg. „Ik kan mij levendig voorstellen dat ook oudergroepen hier sterk tegen hebben geprotesteerd. Het gaat mij niet om die zorgkinderen, dat is triest genoeg. Maar ik vind dit een slecht plan.”
Schippersinternaten zijn bedoeld als gezinsvervangende instellingen voor een specifieke beroepsgroep. „Onze kinderen worden daar vrijwillig geplaatst vanuit een normale gezinssituatie, op het moment dat voor hen de leerplicht gaat gelden. Bij pleegzorg gaat het duidelijk om een andere situatie.”
De Inspectie Jeugdzorg heeft in een eerdere reactie weinig heel gelaten van het voorstel: het zijn andere kinderen, andere ouders, het dient een ander doel en vraagt een andere -specialistische- deskundigheid. „Wanneer de combinatie van jeugdzorg en schippersinternaten toch doorgezet wordt, kan dit wellicht versnelde afkalving van de internaten tot gevolg hebben”, waarschuwt Van den Berg. „Daar is niemand bij gebaat. Uiterste terughoudendheid is geboden.”