Kerk & religie

„Geef de keizer wat des keizers is”

ZJITOMIR - Ten tijde van de Sovjet-Unie bracht hij twee keer drie jaar in de gevangenis door vanwege zijn geloof. Tegenwoordig voelt de predikant van de baptistenkerk in het Oekraïense Zjitomir zich nauw betrokken bij het oranjekamp. Ondanks het verlies voor ”Ons Oekraïne” is ds. Vinogradski niet ontevreden over de uitslag.

Van onze verslaggever
27 March 2006 13:39Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

„De grote revanche voor de Partij van de Regio’s van Viktor Janoekovitsj is uitgebleven. Als we het resultaat van gisteren vergelijken met de laatste presidentsverkiezingen heeft het kamp van Janoekovitsj zelfs verloren”, legt ds. Vinogradski in de pastorie van Zjitomir uit. Ter onderbouwing van zijn betoog haalt hij de uitslag van de exit polls en een rekenmachine tevoorschijn.„Tijdens de presidentsverkiezingen was het verschil tussen huidig president Viktor Joesjtsjenko en Janoekovitsj 7,8 procent. Volgens een gezaghebbende exit poll hebben ”Ons Oekraïne” van Joesjtsjenko en het blok van Julia Timosjenko nu samen 39,5 procent van de stemmen, terwijl Janoekovitsj niet verder komt dan 31,8 procent. Het verschil tussen het oranje en blauwe kamp is dus groter geworden.”

Waarom voelt u zich verwant met het Oranjekamp?

„Toen Joesjtsjenko anderhalf jaar geleden aan de macht kwam, werden daarmee de gebeden van veel van Gods kinderen verhoord. Het vorige bewind van president Koetsjma en zijn kroonprins Janoekovitjs was er immers een van onrecht en bedrog.”

Gelooft u dat daaraan onder het nieuwe bewind een einde komt?

„Natuurlijk kun je niet alle problemen in korte tijd oplossen. Maar toch hebben we het afgelopen jaar resultaten gezien. Kijk alleen maar naar de verkiezingen van zondag. Voor het eerst was er sprake van eerlijke en vrije verkiezingen.”

Hoe kijkt u aan tegen de Oranjerevolutie in het licht van Romeinen 13, waarin staat dat alle onderdanen de overheid moeten gehoorzamen?

„Als kerk hebben we destijds de revolutie niet aangemoedigd noch afgekeurd. Maar wat mij persoonlijk betreft, in mijn hart was ik op het Majdanplein (de plek in de hoofdstad Kiev waar de revolutie zich voltrok, red.). Natuurlijk moeten wij God gehoorzamen en als het resultaat van de verkiezingen op eerlijke wijze tot stand was gekomen, hadden wij dat ook gedaan. Maar als christen moeten wij ons verzetten tegen bedrog. Als de mensen de straat op waren gegaan uit sociaaleconomische of humanitaire motieven, had ik de revolutie afgekeurd. Maar de mensen demonstreerden tegen het vervalsen van de uitslag.”

Heeft u er geen moeite mee om op zondag uw stem uit te brengen?

„Verkiezingen op zondag is het gevolg van een lange communistische traditie. Toen ik voor het eerst in Nederland was, verbaasde ik me over het feit dat u op een doordeweekse dag kunt stemmen. Als de overheid wil dat we op zondag stemmen, hebben we daarin te gehoorzamen. Geef de keizer wat des keizers is en Gode wat Gods is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer