Economie

Vaker ontslag voor zieke werknemers

HILVERSUM - Voor werknemers is het vaak moeilijk om na ziekte weer bij hun oude baas aan het werk te gaan. Als er met de werkgever een conflict ontstaat over passend vervangend werk, oordeelt een kantonrechter al gauw dat een arbeidsrelatie is vertroebeld en volgt er ontslag.

Redactie economie
27 March 2006 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

Dat concludeert de Stichting De Ombudsman op basis van klachten en vragen van werknemers over re-integratie op de werkvloer. „Wij signaleren dat de klachten een gevolg zijn van de herbeoordelingsoperatie van WAO’ers en de verplichting voor werkgevers om het loon van zieke werknemers twee jaar door te betalen”, aldus juriste C. de Groot van de stichting maandagmorgen. De conclusies van de stichting zijn gebaseerd op 2500 klachten.Na ziekte moet een werkgever voor de zieke werknemer bijvoorbeeld speciale werkplekken creëren of een ander takenpakket samenstellen. Volgens de stichting hebben veel werkgevers geen zin in al die moeite en denken zij dat het voordeliger is de betrokkene te ontslaan.

De oorzaak voor de arbeidsconflicten ligt in een nieuwe wet. De werkgever is sinds 2004 verplicht twee jaar de uitkering van de zieke werknemer te betalen. Daarnaast moet hij er alles aan doen om de werknemer weer aan het werk te helpen.

Vakcentrale FNV noemt in de Volkskrant van maandag het ontslag na aan conflict over re-integratie „een zorgelijke ontwikkeling.” De vakbond signaleert dat zieke werknemers geregeld worden weggepest. Voorzitter R. Paas van het CNV heeft aangekondigd te gaan onderzoeken of er sprake is van een trend.

Als re-integratie mislukt of leidt tot ontslag, kan de werknemer nog aankloppen bij UWV voor een nieuw re-integratieproject.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer