Berlusconi staat niet achter minister
ROME - De Italiaanse minister Carlo Giovanardi sprak op persoonlijke titel toen hij de Nederlandse euthanasiewetgeving vergeleek met die van de nazi’s onder de Duitse dictator Adolf Hitler. Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi dinsdag gezegd in een reactie op de rel die door de opmerkingen is ontstaan. Voor Balkenende is de zaak daarmee afgedaan.
„Minister Giovanardi gaf zijn persoonlijke mening, waardoor hij ontsnapte aan een mogelijke interventie van de premier”, zei Berlusconi dinsdag in een vraaggesprek met de tv-zender Sky TG 24. „Momenteel heeft de premier geen macht over zijn minister, hij heeft alleen zijn persoonlijke autoriteit. Een premier kan niet op een minister afstappen en zeggen: je moet dit niet doen en dat niet doen”, aldus Berlusconi.De Italiaanse minister Giovanardi voor Parlementsrelaties, een christendemocraat, zei donderdag dat de „naziwetgeving en de ideeën van Hitler terugkomen in Europa via de Nederlandse euthanasiewetgeving en via het debat over hoe zieke kinderen kunnen worden gedood.”
Premier Balkenende en minister Bot van Buitenlandse Zaken spraken schande van de uitlatingen. Bot riep onmiddellijk de Italiaanse ambassadeur op het matje, die verklaarde dat Giovanardi niet het standpunt van de Italiaanse regering heeft verwoord. Giovanardi heeft geweigerd zijn excuses aan te bieden.
Premier Balkenende zal op de Europese top van morgen en overmorgen overigens geen speciale ontmoeting meer hebben met zijn Italiaanse collega Berlusconi over het Nederlandse euthanasiebeleid. Dat is vandaag vernomen in kringen rond het kabinet.
Giovanardi gaf vandaag tegenover het Nederlands Dagblad en Trouw te kennen dat hij de Nederlandse ophef moeilijk kan plaatsen. „Ik snap juist niet waarom er niet meer Nederlanders verontwaardigd zijn over wat er in hun land gebeurt. In nazi-Duitsland werden mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap gedood. Dat vond men beter voor hen en voor de maatschappij. In Nederland -als enige land ter wereld- gebeurt precies hetzelfde. Er is geen enkel verschil”, verklaarde hij tegenover Trouw.
Hij doelt daarbij met name op het zogenoemde ”Groningenprotocol” uit oktober 2004, dat bepaalt aan welke regels kinderartsen zich moeten houden bij beëindiging van het leven van ernstig gehandicapte baby’s.