Duitsland in de bres voor Afghaanse christen
BERLIJN/KABUL (ANP/DPA) – De Duitse regering gaat bij de Afghaanse president Hamid Karzai pleiten voor het lot van een Afghaanse christen. De 41–jarige Abdul Rahman hangt de doodstraf boven het hoofd, omdat hij zich heeft bekeerd van de islam tot het christendom.
Duitsland zal alles op alles zetten om het leven van Abdul Rahman, die jarenlang in Duitsland heeft gewoond, te redden, zegt minister Heidemarie Wieczorek–Zeul van Ontwikkelingssamenwerking in de uitgave van de krant Bild die woensdag verschijnt. „Vrijheid van religie moet voor iedereen op de wereld gelden", aldus de sociaaldemocratische bewindsvrouw.
In Nederland vroegen dinsdag de Tweede Kamerfracties van de SGP en de ChristenUnie aan minister Bot (Buitenlandse Zaken) om bij president Karzai te protesteren tegen de terdoodveroordeling.Abdul Rahman werd zestien jaar geleden christen. Hij werkte destijds in Pakistan voor een christelijke vluchtelingenorganisatie. Onlangs gaf zijn familie, met wie hij in onmin leeft, hem wegens de bekering aan.
Een woordvoerder van Bot heeft dinsdag laten weten dat de Nederlandse regering zich aansluit bij het protest van Duitsland. Nederland zal er bij de Afghaanse regering van president Karzai op wijzen dat vrijheid van godsdienst een belangrijk recht is. Nederland is een tegenstander van de doodstraf.
De rechter in de zaak liet maandag weten dat de rechtbank geen andere keuze heeft dan de man ter dood te veroordelen als hij christen blijft. De Afghaanse wetgeving, gebaseerd op islamitisch recht, staat niet toe dat een moslim zijn geloof afzweert. Uiteindelijk is het echter president Karzai die beslist of een terdoodveroordeelde ook daadwerkelijk wordt geëxecuteerd.
De Duitse staatssecretaris van Defensie, Friedbert Pflüger, riep dinsdag in Bild al op tot internationale protesten tegen de dreigende terdoodveroordeling van de Afghaan. Berlijn heeft bijna 2500 militairen in Afghanistan gelegerd die helpen het land te stabiliseren. „We doen dat om het daarmee tot een democratisch land te maken, niet dat er op religieuze gronden de doodstraf wordt opgelegd", aldus de CDU–minister.