Koninklijk Huis

Bouhuys: Anne Frank wordt beetje misbruikt

AMSTERDAM (ANP) - Schrijfster Mies Bouhuys, jarenlang vertegenwoordigster in Nederland van de Dwaze Moeders van de Plaza de Mayo in Argentinië, vindt dat Anne Frank ’een beetje misbruikt’ wordt tijdens het staatsbezoek dat koningin Beatrix volgende week aan het Zuid-Amerikaanse land brengt.

20 March 2006 15:32Gewijzigd op 14 November 2020 03:34

De vorstin gaat kort na aankomst, volgende week donderdag, met prins Willem-Alexander en prinses Màxima naar de rondreizende tentoonstelling over Anne Frank op de Plaza de Mayo, die door de Anne Frank Stichting is aangevuld met panelen over het dictatoriale Videla-regime, waarvan Màxima’s vader deel uitmaakte.De Stichting vindt het een mooi statement, maar Bouhuys vindt het bezoek maar een beetje ’gratuit’. „Ik vind het niet zo geweldig, wat gemakkelijk, eigenlijk wordt Anne een beetje misbruikt”, aldus Bouhuys. Màxima heeft nooit iets gedaan voor al die vermoorde kinderen in haar eigen land, vindt de schrijfster; nu mag Anne voor een gebaar dienen.

In een ’alternatieve reisgids’, die de vereniging van kinderen van slachtoffers van de Argentijnse dictatuur HIJOS en het Comité Argentinië Een Beetje Anders voor de koningin hebben opgesteld, roept Bouhuys Beatrix op een bezoek te brengen aan de herdenkingswand in het Huis van de Moeders van het Plaza de Mayo in Buenos Aires: „Officiële plichtplegingen zijn niet nodig. Woorden ook niet. Stilstaan voor die ene muur in het huis van de Moeders is voldoende. Waar u in uw leven ook gaat, die muur, overdekt met foto’s van jonge vrouwen, mannen, kinderen, baby’s zelfs, zal u bijblijven”, zo laat ze de vorstin weten.

Nog steeds lopen er op donderdag vrouwen op de Plaza de Mayo om ervoor te zorgen dat de slachtoffers niet in de vergetelheid raken, aldus Bouhuys. „Berichtgeving dat ze dat niet meer zouden doen, is verkeerd”. Alleen de jaarlijkse 24-uurstocht op 10 december is afgeschaft, omdat er ontwikkelingen in de goede richting zijn en de tocht de steeds ouder wordende vrouwen veelal te zwaar werd, zegt Bouhuys.

Het dictatoriale verleden staat op dit moment weer zeer in de belangstelling in Argentinië. Ongeveer 10.000 Argentijnen hebben zaterdag in Buenos Aires actie gevoerd voor het huis van oud-dictator Jorge Rafael Videla, die onder huisarrest staat. De actievoerders stelden dat Videla in de gevangenis hoort te zitten, omdat hij verantwoordelijk was voor ontvoeringen en andere schendingen van de mensenrechten tijdens het juntabewind.

De betogers blikten met hun actie vooruit op de herdenking komende week van de coup tegen de democratische regering dertig jaar geleden. Die staatsgreep van 24 maart 1976 was de inleiding tot een dictatuur die tot 1983 duurde.

Videla werd in 1985 veroordeeld tot levenslang, maar kreeg al na vier jaar gratie van de toenmalige president Carlos Menem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer