Binnenland

Paspoort tegen intolerantie

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse wethouder A. Aboutaleb neemt dinsdagmiddag, op de internationale dag tegen racisme, het eerste exemplaar van een Identificatie Bewijs tegen Racisme en Intolerantie in ontvangst. Het paspoort is een initiatief van het Platform Allemaal Anders, Allemaal Gelijk. De organisatie organiseert vanaf zaterdag een hele week tegen racisme en intolerantie.

17 March 2006 14:46Gewijzigd op 14 November 2020 03:34

Het paspoort bevat informatie over verschillende vormen van intolerantie zoals homofobie, islamofobie, xenofobie en seksisme. Verder staat er algemene informatie in over de Rechten van de Mens en de internationale dag tegen racisme. De Verenigde Naties riep deze dag in het leven ter herinnering aan een demonstratie op 21 maart 1960 in Sharpeville in Zuid–Afrika waarbij de politie zeventig zwarte demonstranten doodschoot.Het platform, bestaande uit afvaardigingen van onder meer politieke partijen, migrantenorganisaties en vakbonden, gaat het identificatiebewijs de komende tijd ook uitdelen op scholen en geeft daarbij eveneens voorlichting over intolerantie.

Tijdens de landelijke actieweek vinden verder verschillende debatten plaats. De Vereniging Turkse Arbeiders in Nederland organiseert op 23 en 24 maart in Amsterdam een debat over ’Het vrije woord en de machtsverhoudingen’ en ’De harde aanpak, naar welk land brengt die ons?’. In Zwolle is een ’Debat in de Stad’ over vormen van discriminatie.

Homo–organisatie COC gaat op 21 maart tijdens een ontbijt in Den Haag in gesprek met een aantal Tweede Kamerleden en legt daarbij een speciaal verzoek neer: 17 mei erkennen als Internationale Dag tegen Homofobie. Voor ontspanning is die dag ook gezorgd: het COC organiseert in Amsterdam een multicultureel minivoetbaltoernooi. Hierbij zijn onder anderen aanwezig oud–scheidsrechter John Blankenstein, wethouder Laetitia Griffith van Amsterdam en stand–upcomedian Howard Komproe.

Het platform begint en sluit de landelijke actieweek met speeches, debatten en muziek in Podium Mozaïek in Amsterdam.

Ook de Stichting Vluchteling en Herinneringscentrum Kamp Westerbork besteedt aandacht aan de internationale anti–discrimininatiedag. De stichting doet dat in de vorm van een wake voor de slachtoffers van toen en nu, waarbij stil wordt gestaan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, maar ook die van nu in Darfur en Sudan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer