Koninklijk Huis

Koningin naar expositie op Plaza de Mayo

AMSTERDAM (ANP) – Koningin Beatrix bezoekt vanaf donderdag 30 maart Argentinië en ze laat er dan geen gras over groeien. Als ze nog maar net is aangekomen snijdt ze de mensenrechten al aan. Die werden er door het Videla–regime met voeten getreden, al is het vaderland van haar meereizende schoondochter nu officieel een democratie.

16 March 2006 17:38Gewijzigd op 14 November 2020 03:34

De Anne Frank Stichting toert al jaren over de wereld met een tentoonstelling over het Duits–Nederlandse dictatuur–slachtoffer Anne Frank, die per land wordt aangepast aan de situatie en het verleden daar. Zo ook in Argentinië. De Anne–expositie die Beatrix op de eerste dag van het staatsbezoek aandoet, gaat dan wel in de eerste plaats over de schrijfster van het beroemde dagboek, maar besteedt met verschillende panelen ook aandacht aan het Videla–regime, waar Màxima’s vader deel van uitmaakte. De Anne Frank Stichting is erg blij met het statement dat de koningin met dit bezoek maakt.Mariela Chyrikins werkt namens de Anne Frank Stichting aan de tentoonstellingen van deze organisatie in Zuid–Amerika. Haar grootvader vluchtte een eeuw geleden voor de pogroms uit de Oekraïne, ontmoette aan boord van het schip dat hem naar Argentinië bracht een leuke vrouw en stichtte met haar in het Zuid–Amerikaanse land een gezin.

Er is nog altijd antisemitisme in Argentinië, aldus Chyrikins. Enkele jaren geleden ontploften zelfs bommen bij de joodse gemeenschap, die volgens haar toen zelf vroeg de Anne–expositie naar Argentinië te brengen. Dat gebeurde. Inmiddels werken de overheid, verschillende mensenrechtenorganisaties en sinds 2005 zelfs de politie mee aan de nu in Argentinië rondreizende variant. De expositie is ook op politiescholen te zien. „Dat is heel bijzonder, de politie in Argentinië is nog niet zo gewend deel te nemen aan civiele activiteiten".

De tentoonstelling was al eerder in Buenos Aires en wordt er de 29e heropend. „Het is toevallig, de tentoonstelling was al gepland voordat we wisten dat de koningin echt zou komen, al hoopten we er al lang op".

De expositie wordt gehouden in het gemakkelijk te beveiligen gebouw van de Nationale Bank van Argentinië, dat nota bene staat aan het Plaza de Mayo, waar de Dwaze Moeders zo lang de herinneringen hoog hielden aan de verdwenen mannen uit hun families. „Ze doen het nog steeds, maar niet meer zo frequent", aldus Chyrikins ondanks de berichten dat de vrouwen zouden zijn gestopt.

De belangstelling van de Argentijnen voor de expositie is steeds groot geweest, vertelt Chyrikins. Ze zien haar ook wel degelijk als een aanleiding om na te denken over het eigen verleden.

Dolblij is Chyrikins met de komst van de koningin, de prins en prinses èn de Argentijnse president naar de tentoonstelling. „Dat zal veel extra belangstelling opleveren", hoopt ze. Ze denkt dat de interesse van de Argentijnen in het staatsbezoek fors zal zijn. „Argentinië onderhield in Europa vooral contacten met Spanje en Italië, nauwelijks met Nederland. Nu is is Nederland er heel bekend, sinds de verloving van Màxima met prins Willem–Alexander".

De discussie in Nederland of de troonopvolger wel kon trouwen met de dochter van een voormalige medewerker van een dictatoriale regering, ontging de Argentijnen destijds grotendeels, was de indruk van Mariele Chyrikins. Ze hadden volgens haar meer oog voor het sprookje.

De HIJOS, de ook in ons land actieve organisatie van kinderen van slachtoffers van de Argentijnse dictatuur, heeft de zaak altijd zwaarder opgenomen en laat ook nu van zich horen. De organisatie heeft een ’alternatieve reisgids’ gemaakt ter gelegenheid van het staatsbezoek.

„De route zal de koninklijke delegatie leiden langs tal van plekken die een ’andere’ kant van het land laten zien. Herdenkingsplaatsen, maar ook plekken die symbool staan voor hoop en verzet in zowel de periode van de junta als de tegenwoordige tijd", aldus HIJOS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer