Kerk & religie

„We zochten een loopplank tussen kerk en wereld”

HOUTEN - De tijd van de massabijeenkomsten als middel van evangelisatie heeft afgedaan. Maar de vraag hoe je mensen met het christelijk geloof in aanraking kunt brengen, blijft actueel.

Van een medewerker
13 March 2006 08:09Gewijzigd op 14 November 2020 03:33
HOUTEN – De Stichting Alpha cursus Nederland organiseerde afgelopen vrijdag en zaterdag in Houten de jaarlijkse Alpha conferentie. De Alpha cursus werd tien jaar geleden in Nederland geïntroduceerd. Foto Piebe Bakker
HOUTEN – De Stichting Alpha cursus Nederland organiseerde afgelopen vrijdag en zaterdag in Houten de jaarlijkse Alpha conferentie. De Alpha cursus werd tien jaar geleden in Nederland geïntroduceerd. Foto Piebe Bakker

Voor velen in Nederland lijkt het antwoord op die vraag de Alpha-cursus te zijn. Deze kennismakingscursus met het christelijk geloof bestaat in Nederland inmiddels tien jaar. In een groot aantal kerken en verenigingen is de Alpha-cursus ingeburgerd geraakt. In 1996 werd de cursus, die afkomstig is uit de Holy Trinity Brompton-kerk in Londen, geïntroduceerd in Nederland.Ds. D. Ph. C. Looijen, directeur van de Inwendige Zendingsbond (IZB) zegt dat zijn organisatie ruim een decennium geleden op zoek was naar een nieuwe manier van evangeliseren. „We zochten als het ware naar een loopplank voor de ark van behoud en de wereld. De Alpha-cursus leek die verbinding tussen kerk en wereld te kunnen bieden.” Ds. Looijen zei dat zaterdag tijdens een Alpha-conferentie die vooral bedoeld was voor cursusleiders.

Ook bij Youth for Christ (YfC) leefde tien jaar geleden dezelfde gedachte als bij de IZB. „Wij wilden jongeren helpen missionair te worden, om meer van binnen naar buiten gericht te zijn. We zochten iets waarbij de kern van de vraag ”Waarom Jezus?” tot haar recht kwam en waar aandacht was voor het werk van de Heilige Geest”, zegt Edward de Kam, directeur van YfC.

Mensen van de IZB, YfC en de Evangelische Alliantie (EA) gingen tijdens de tweedaagse conferentie met elkaar in gesprek en zo begon het samenwerkingsverband. Juist door deze samenwerking heeft Alpha een brede ingang in christelijk Nederland gekregen.

De conferentie voor cursusleiders vond vrijdag en zaterdag plaats in Houten. Zulke conferenties vinden meerdere keren per jaar plaats en worden onmisbaar geacht om in een plaatselijke gemeente de cursus te kunnen starten. De conferentie bestond uit verschillende onderdelen met een basisprogramma voor degenen die aan het begin staan van de organisatie van een Alpha-cursus en een verdiepingsprogramma voor meer ervaren teamleden.

De Stichting Alpha-cursus Nederland is een groeiende organisatie. Meer dan 110.000 mensen hebben de cursus inmiddels gevolgd. In 2002 werd Alpha geïntroduceerd in gevangenissen en sinds vorig jaar wordt de cursus ook in een aantal bedrijven gegeven.

Zaterdagmiddag kwam als laatste ”De Integratie van Alpha in de kerk” aan de orde. Volgens directeur Jan Bakker van Alpha Nederland was dat niet het leukste onderdeel van de conferentie. „Want de drempel naar de kerk van de mensen die met veel enthousiasme de Alpha-cursus hebben gevolgd, is erg hoog. Uiteraard verschilt dat per gemeente. In wat voor gemeente breng je ze binnen? Van belang is dat ze een aanbiddende gemeente aantreffen. Men moet het gevoel krijgen erbij te horen; de gemeente moet compassie met de wereld om haar heen hebben en er moet een verlangen zijn om wat met elkaar beleefd wordt ook uit te delen, uit te dragen.

In sommige gemeenten wordt wel eens geklaagd dat er met de komst van ”Alpha-mensen” plotseling zo veel veranderde in de gemeente. „Aan de andere kant kan de komst van Alpha ook aanleiding zijn om na te denken over zaken die al eerder speelden, maar die nu gedwongen onder de aandacht moeten komen.”

Bakker noemde een gemeente in Engeland waar de Alpha-cursisten na het doorlopen van de cursus op een woensdagavond bij elkaar komen, maar de zondagse diensten niet meer bijwonen. „Toch geven ze aan voluit bij die gemeente te willen behoren. Misschien moet je ze in je eigen situatie wel naar een andere gemeente doorverwijzen.”

De directeur noemde verschillende gemeenten in Nederland die voor het probleem van integreren in de kerk creatieve oplossingen bedacht hebben. „Nadrukkelijk wil ik nog zeggen dat Alpha niet een weg is naar snelle kerkgroei, zoals wel eens wordt verondersteld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer