Diplomatie moet Iran op de knieën dwingen
WENEN/WASHINGTON (ANP) – De internationale gemeenschap geeft er de voorkeur aan de crisis met Iran over zijn omstreden nucleaire ambities diplomatiek op te lossen. Sancties leken vrijdag verder weg dan ooit.
Rusland wil dat er extra crisisberaad komt over de kwestie–Iran, voordat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich over de zaak buigt. In de raad moet vooralsnog geen actie worden ondernomen, stelde minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.De situatie is volgens de bewindsman kritiek. Maar dat betekent niet „dat we nu allemaal naar de Veiligheidsraad moeten gaan en gaan eisen, dreigen en dreigementen gaan uitvoeren", aldus Lavrov. Aan het overleg moeten de vijf permantente leden van de Veiligheidsraad (Verenigde Staten, China, Rusland, Groot–Brittannië en Frankrijk) en Duitsland als grootste staat van de Europese Unie deelnemen.
De Verenigde Staten wezen het voorstel van Moskou voor buitengewoon overleg af. Maar ook president Bush benadrukte vrijdag dat hij aan diplomatie de voorkeur geeft om deze „bron van ernstige zorg" voor de nationale veiligheid weg te nemen.
Ook de Europese Unie zet in op een diplomatieke uitweg. Ondanks de doorverwijzing van de kwestie–Iran naar de Veiligheidsraad, blijft een diplomatieke oplossing in de kwestie volgens Europees Commissaris Ferrero–Waldner mogelijk. Voorafgaand aan informeel overleg in het Oostenrijkse Salzburg riep zij de EU–ministers van Buitenlandse Zaken op daarnaar te blijven streven.
De Oostenrijkse Eurocommissaris wilde niet reageren op uitspraken van EU–gezant voor het buitenland Solana, die de „mogelijkheid van sancties" tegen Iran niet uit wil sluiten. Maar ook hij vindt dat er nog tijd voor diplomatie is. Ferrero–Waldner wees op het voorstel van Moskou om Iran in Rusland uranium te laten verrijken voor vreedzame doeleinden.
De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Plassnik wilde ook niet ingaan op de mogelijkheid van sancties: „We zitten nu in een nieuwe fase, waarbij we de diplomatieke weg moeten blijven bewandelen". De Europese Unie wil het Iraanse volk niet tegen zich in het harnas jagen, want vooral de bevolking kan de dupe worden van sancties.
De VN–Veiligheidsraad krijgt vanaf volgende week Iran op het bord, omdat het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) de kwestie heeft doorverwezen. Volgens de atoomwaakhond van de VN valt er geen overtuigend bewijs te leveren dat Teheran uranium alleen voor vreedzame doeleinden wil gebruiken. Dat standpunt is mede ingegeven door het feit dat Iran geen onaangekondigde inspecties van nucleaire installaties door de IAEA meer toestaat.
Volgens het islamitische regime in Teheran zijn de nucleaire ambities strikt vreedzaam. Washington en in mindere mate Europa verdenken Iran er echter van atoomwapens te ontwikkelen.