Economie

Kabinet: Geen belofte koopkrachtreparatie

DEN HAAG (ANP) - De vakbeweging heeft van het kabinet geen enkele toezegging gekregen over koopkrachtreparatie.

10 March 2006 08:55Gewijzigd op 14 November 2020 03:32
DEN HAAG – Twee belangrijke opponenten, voorafgaand aan het debat over de koopkracht in het SER gebouw. FNV voorzitter Jongerius probeert VNO NCW voorzitter Wientjes te overtuigen van de noodzaak van aanvullende maatregelen. Foto ANP
DEN HAAG – Twee belangrijke opponenten, voorafgaand aan het debat over de koopkracht in het SER gebouw. FNV voorzitter Jongerius probeert VNO NCW voorzitter Wientjes te overtuigen van de noodzaak van aanvullende maatregelen. Foto ANP

Premier Balkenende zei donderdag na het voorjaarsoverleg met werkgevers en de vakbeweging dat het kabinet wel bereid is de onderzoeksgegevens van de vakcentrales FNV en MHP over inkomensachteruitgang nader te onderzoeken.De vakbeweging -inclusief de FNV, die maandag vroeg om 500 miljoen euro aan reparatie- toonde zich tevreden. Ondanks dat Balkenende benadrukte met het onderzoek „geen enkel voorschot” te willen geven over eventuele compensatie voor burgers. De koopkrachtdiscussie hoort volgens hem thuis in de Tweede Kamer en wordt niet met sociale partners gevoerd.

Minister De Geus van Sociale Zaken stelde dat het goed is om samen de feiten en de beleving over de koopkrachtsituatie op een rijtje te zetten. Hij wees op de eerdere toezegging om onvoorziene effecten van het kabinetsbeleid te repareren.

De Geus betrekt bij het onderzoek ook de ouderenbonden. Vooral gepensioneerden zouden door het nieuwe zorgstelsel er flink op achteruit zijn gegaan.

Volgens FNV-voorzitter A. Jongerius is het onderzoek geen „zoethoudertje.” Zij noemde het „een eerste stap.” Haar collega R. Paas van het CNV is blij dat het kabinet ook de behoefte heeft om de feiten scherp te krijgen. „Vandaag is het voorjaar geworden. Dat bleek ook uit de toon van de discussie”, aldus Paas.

Maar werkgeversvoorzitter B. Wientjes van VNO-NCW is niet blij met het onderzoek. Volgens hem geeft „het eindeloos praten over koopkracht” een slecht signaal af. Hij vreest dat dit het consumentenvertrouwen schaadt en dat komt het economische herstel niet ten goede.

Het verdere overleg over koopkracht wil Wientjes dan ook overlaten aan het kabinet en de vakbeweging. „Wij doen daar niet aan mee.” Bovendien blijkt volgens hem uit rapporten van het Centraal Planbureau dat de koopkracht dit jaar gemiddeld 1 procent stijgt.

De werkgevers hebben overigens ook geen toezeggingen gekregen over hun wensen voor lastenverlichting. Zo wil Wientjes de huidige winstbelasting van circa 29 procent verlagen tot 25 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer