Economie

CBS wijst oorzaken beursmalaise aan

Het Centraal Bureau voor de Statistiek wijt de koersdalingen op de effectenbeurzen in het tweede kwartaal aan tegenvallende macro-economische signalen, winstwaarschuwingen van bedrijven en boekhoudkundige schandalen zoals bij het Amerikaanse energieconcern Enron.

ANP
3 July 2002 10:08Gewijzigd op 13 November 2020 23:39

Het totale rendement op aandelen, inclusief het uitgekeerde dividend, bedroeg in het tweede kwartaal 14,2 procent negatief en behoort daarmee voor beleggers tot een van de slechtste kwartalen in vijftig jaar tijd. De aandelen verloren in het tweede kwartaal 15,6 procent van hun waarde. Absolute topper blijft het vierde kwartaal van 1987. Tijdens de krach in die periode raakten de aandelen 30,8 procent van hun waarde kwijt, zo bleek dinsdag uit cijfers van het CBS.

Beleggers vluchtten de afgelopen tijd in obligaties en vastgoedfondsen. Het rendement op Nederlandse obligaties bedroeg 2,5 procent. In het eerste kwartaal was dat nog nul. Belangstellenden voor kantoren, huizen en winkelcentra zagen dat beloond met een rendement van 1,5 procent.

De aandelenmarkt van Amsterdam deed het in het tweede kwartaal relatief nog niet eens zo slecht. De veelgebruikte MSCI-wereldherbeleggingsindex is in euro’s in dezelfde periode met 19,6 procent gedaald. Dit is voor een groot deel bepaald door een waardevermindering van de dollar en het Britse pond.

Alle bedrijfstakindices die het CBS berekent, eindigden in het tweede kwartaal in de min. De grootste verliezen kwamen voor bij de handelsbedrijven (27 procent) en de kapitaalgoederenindustrie (23,5 procent). De aandeelhouders van bouwbedrijven kwamen er met een verlies van 0,4 procent het best af.

Internationaal beleggende Nederlandse aandelenfondsen blijven achter bij het marktgemiddelde. Hun rendement zakte met 22,1 procent. Het MSCI-rendement was 19,6 procent. Fondsen die alleen in Nederlandse waarden doen, deden het met een teruggang van 15,6 procent ook slechter dan de Nederlandse aandelen zelf.

Het beste kwartaal van de laatste halve eeuw was het eerste van 1975, toen de koersen met een kwart omhooggingen. Op 4 september 2000 bereikte de CBS-koersindex een hoogtepunt. Sindsdien is de gemiddelde belegger in Nederlandse aandelen 37 procent van de waarde van zijn portefeuille kwijtgeraakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer