Debat geopend over herkenningschips in EU
BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie ziet veel kansen voor herkenningschips op producten in de supermarkt. De piepkleine zenders zouden dan de streepjescode gaan vervangen.
Maar de mogelijkheid om de locatie, product en verleden door te stralen, roept wel zorgen op voor de privacy en techniek. Om aan deze zorgen tegemoet te komen, heeft Brussel donderdag een inspraakronde geopend over de zogeheten Radio Frequency Identification Devices (RFID).„De herkenningschips zijn veel slimmer dan de traditionele streepjescodes. Ze zijn de voorlopers van een wereld waarin miljarden verbonden voorwerpen hun locatie, identiteit en historie melden", zei Europees Commissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij) bij de start van de inspraakronde. „Maar zoals met elke doorbraak is er een schaduwkant. In dit geval is dat de gevolgen voor de privacy. Daarom moeten we in de hele samenleving eens worden over de toekomst van RFID en geloofwaardige waarborgen voor de privacy."
De Europese Commissie houdt tot en met juni enkele workshops. Die moeten uitmonden in een document voor nadere reacties. Eind dit jaar wil de Europese Commissie dan een standpunt meedelen aan de EU–landen.
Brussel overlegt ondertussen met de Verenigde Staten en Azië, over de herkenningschips. Doel is om de chips wereldwijd te kunnen laten samenwerken.
De chips worden nu al enigszins gebruikt in dure producten. Ze zorgen ervoor dat diefstalpoortjes bij de uitgang gaan piepen. Ook in toegangspasjes komen ze voor.
Enkele winkelketens gebruiken de chips al voor pallets en dozen, om hun voorraad bij te houden. De automatische herkenning (tot dertig a honderd meter) blijkt sneller en goedkoper dan de handmatige scanner voor de streepjescode.
De techniek van de RFID bestaat al sinds de Tweede Wereldoorlog. Naar verluidt gebruikte de Britse luchtmacht de techniek om de eigen vliegtuigen te herkennen.