Economie

Surinaamse Yokohama eist vrijgave rekeningen

PARAMARIBO (ANP) – Een dochteronderneming van het Surinaamse Yokohama–concern heeft bij de rechtbank in Paramaribo in een kort geding geëist dat de Centrale Bank van Suriname de bevriezing van een aantal rekeningen ongedaan maakt. Het gaat om het bedrijf Central Money Exchange, dat in januari de betrokken rekeningen geblokkeerd zag worden.

8 March 2006 21:20Gewijzigd op 14 November 2020 03:32

De topman van het Yokohama–concern, Bidjai Parmessar, werd in december door een rechtbank in Nederland tot tien jaar celstraf veroordeeld wegens fraude, drugshandel en het witwassen van crimineel geld. De reden voor het bevriezen van de rekeningen werd officieel niet genoemd, maar uit uitlatingen van de advocaat en de president van de Centrale bank kan worden geconcludeerd dat het stopzetten van banktransacties met die veroordeling te maken heeft.Bankpresident A. Telting zei woensdag in een vraaggesprek in Paramaribo dat er sprake was van „ongebruikelijke transacties" van het concern. Daarbij heeft de bank grote verliezen geleden. Alleen al in het jaar 1999/2000 is een verlies van ongeveer 75 miljard toenmalige Surinaamse guldens geconstateerd. Dat komt neer op ruim 23 miljoen euro.

„Waar komt dat geld vandaan, hoe komt Central Money Exchange eraan?", vroeg advocaat F. Kruisland van de Centrale Bank zich in de rechtszaal af. Er zijn sterke vermoedens dat de rekeningen werden geopend om geld wit te wassen.

De enorme transacties via de bankrekeningen van het bedrijf zijn volgens woordvoerder J. Ramlakhan van het concern „normaal in de branche van wisselkantoren". Hij zei dat het bedrijf door het stopzetten van de rekeningen grote klanten zal verliezen en banen zal moeten schrappen. Central Money Exchange eist dat de maatregel met onmiddellijke ingang wordt teruggedraaid. De Centrale Bank van Suriname zou anders een boete van 100.000 Surinaamse dollar per uur moeten betalen.

De advocaat van het Yokohama–concern, A. Baarh, noemde het optreden van de Centrale Bank van Suriname „onbehoorlijk bestuur". Volgens hem zou er een termijn voor het bevriezen van de rekeningen moeten worden gesteld,zodat het concern voorzieningen had kunnen treffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer