Economie

CNV eist overleg over koopkracht

UTRECHT - Vakcentrale CNV wil binnen zes weken „een overleg op hoog niveau” over de koopkracht. Het kabinet en de sociale partners moeten dat morgen tijdens het voorjaarsoverleg afspreken. De FNV en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zien er weinig of niets in.

Redactie economie
8 March 2006 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:32

CNV-voorzitter Paas lanceerde het idee voor het extra overleg dinsdag in zijn weblog. Op de „koopkrachttop” kunnen het kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties bespreken wat zij kunnen doen om het koopkrachtverlies van veel Nederlanders te corrigeren.Het voorjaarsoverleg van morgen is consultatief bedoeld, aldus Paas. „Mij best. Wat mij betreft hoeven wij maar één harde afspraak te maken.”

Paas wijst erop dat de vakcentrales CNV, FNV en MHP ieder op hun eigen manier onderzoek hebben gedaan naar de gevolgen voor de koopkracht van vooral de invoering van het nieuwe zorgstelsel. Daaruit blijkt dat veel mensen erop achteruit zijn gegaan. Ook in de Tweede Kamer klinkt de roep om reparatie.

Wat vakbonden en Kamerleden kunnen, kan het kabinet ook, schrijft Paas. „Waarom maken we niet binnen een maand een zo goed mogelijke analyse van de koopkrachtontwikkeling, om er daarna voor te zorgen dat alle Nederlanders profiteren van het economische herstel.”

De FNV ziet het overleg van morgen niet als puur consultatief. „De cijfers van MHP en FNV over de koopkracht zijn alarmerend genoeg om morgen zaken te willen doen”, aldus een woordvoerder van de grootste vakcentrale. Het FNV meldde maandag dat het zich tijdens het voorjaarsoverleg van morgen sterk zal maken voor verbetering van de koopkracht.

De FNV zal het kabinet herinneren aan de beloftes dat „na het zuur nu het zoet komt” en dat vrijwel niemand er door het nieuwe zorgstelsel op achteruit zou gaan. „Wij zijn nog niet toe aan het maken van afspraken over een Paastop in de week na Pasen.”

VNO-NCW laat via directeur sociale zaken J. van den Braak weten dat het geen enkele behoefte heeft aan een Paastop. „Hier voelen wij niets voor. Wat ons betreft houden we ons morgen aan de agendapunten: de wensen voor de begroting van 2007 en Europese zaken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer