Buitenland

„Geen aanwijzingen zelfmoord Babic”

DEN HAAG (ANP) - Peter Michael Müller, de advocaat van Milan Babic, had geen aanwijzingen voor de ophanden zijnde zelfmoord van zijn cliënt. Dat heeft de Duitse jurist maandagmiddag gezegd tegen het ANP.

7 March 2006 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 03:32

Müller heeft Babic vrijdag in de zaal van het Joegoslaviëtribunaal voor het laatst gezien, tijdens het proces tegen zijn opvolger Martic. Müller heeft Babic toen niet gesproken - als raadsman moest hij de schijn vermijden de getuigenis van Babic te beïnvloeden. Maar in gebarentaal heeft Babic te verstaan gegeven dat alles „oké” was, aldus Müller.Het was de Beierse jurist vrijdag wel opgevallen dat Babic bleek zag. Müller weet niet wat het motief van Babic is geweest om zelfmoord te plegen.

Volgens Müller dacht Babic met zijn schuldbekentenis en getuigenissen voor het VN-tribunaal een taak te vervullen: de mensen op de Balkan moesten weer met elkaar leren leven, „en de waarheid is de beste en enige weg daar naartoe.”

Babic, die zondag op 50-jarige leeftijd zelfmoord pleegde in een VN-cel in Scheveningen, leefde in vrees voor een herhaling van de misdaden van het ustasabewind in de Tweede Wereldoorlog.

Met steun van de Duitsers zette ustasaleider Ante Pavelic destijds in Kroatië een fascistisch bewind op. Hij was fel gekant tegen de Servische minderheid die er al eeuwenlang leefde. Tienduizenden, misschien zelfs honderdduizenden Kroatische Serviërs werden vermoord.

Toen de nationalist Tudjman tot president van de Joegoslavische deelrepubliek Kroatië werd gekozen, ging hij opnieuw ustasasymbolen gebruiken en begon te streven naar onafhankelijkheid. De tandarts Babic was een van de Servische haviken die zich van zo’n Kroatië wilden afscheiden, uit vrees voor een herhaling van de genocide tijdens WO II.

Babic werd eerst burgemeester van Knin en later, in 1991, president van de zelfgeproclameerde Krajinarepubliek. Radio Knin zorgde destijds met waarschuwingen voor „ustasaterreur” voor algehele paranoia onder de Serviërs in Kroatië.

Babic trok in eerste instantie samen op met Slobodan Milosevic, de president van Servië die destijds de sterke man in Belgrado was. Eind 1991 kwam het echter tot een breuk: Babic weigerde het vredesplan voor Kroatië van de Amerikaanse diplomaat Vance te aanvaarden, waar Milosevic zich aan had verbonden. Milosevic slaagt erin Babic weg te krijgen uit zijn presidentiële functie in de Krajinarepubliek.

Babic zou later terugkeren in de Krajinapolitiek als minister van Buitenlandse Zaken en premier. De laatste functie bekleedde hij totdat Tudjman in augustus 1995 een einde maakte aan de Krajinarepubliek. Babic sloeg op de vlucht voor de Kroatische troepen, net als zo’n 200.000 Kroatische Serven met hem. Babic vestigde zich in Servië.

In 2002 kwam Babic getuigen in het Milosevicproces voor het Joegoslaviëtribunaal. De VN-aanklagers hoopten zo de betrokkenheid van Milosevic aan te tonen bij de gebeurtenissen in Kroatiöe. In november 2003 werd Babic zelf aangeklaagd door hoofdaanklaagster Carla Del Ponte. Babic gooide het op een akkoordje met de Zwitserse en legde een gedeeltelijke schuldbekentenis af over zijn rol bij de etnische vervolging van Kroaten in de Krajina. In juni 2004 werd Babic veroordeeld tot dertien jaar cel. Die straf werd vorig jaar in hoger bevestigd.

Volgens het akkoord met Del Ponte zou Babic ook getuigen tegen andere verdachten van oorlogsmisdaden. Maandagochtend zou zijn verhoor worden voortgezet in de rechtszaak tegen zijn opvolger Milan Martic.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer