Kerk & religie

Demonstratie na incident in kerk Nazareth

NAZARETH - In de Israëlische stad Nazareth hebben zaterdag ongeveer duizend christelijke en islamitische Israëliërs vreedzaam gedemonstreerd na een incident dat zich vrijdagavond voordeed in de Annunciatiekerk (Basiliek van de Maria-Boodschap). De politie was massaal aanwezig. De demonstranten riepen op tot eenheid tussen de bevolkingsgroepen.

Kerkredactie
6 March 2006 10:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:32

Drie mensen -een geestelijk gestoorde 44-jarige Jood, zijn christelijke vrouw en hun 20-jarige dochter- veroorzaakten vrijdagavond in de Basiliek van de Annunciatie met het afsteken van vuurwerk een aantal knallen, waarop paniek onder de kerkgangers uitbrak. Het gebouw is een van de belangrijkste kerken van het christendom in Israël.Het vuurwerk dat de knallen veroorzaakte, zat in een kinderwagen. Er ontstond zo veel paniek dat naar schatting acht mensen, onder wie vijf agenten, gewond raakten. De politie slaagde er met veel moeite in de drie daders uit de handen van een woedende menigte redden.

De kerk zat vrijdagavond vol met mensen die deelnamen aan een gebedsdienst voor de vasten. Volgens de politie heeft het echtpaar de aanslag gepleegd omdat het gezin in financiële moeilijkheden verkeert en om te protesteren tegen het feit dat hun twee andere kinderen door de autoriteiten bij hen zijn weggehaald. Hoewel de politie benadrukt dat de man geen extremist is en hij voor zijn daad geen politieke motieven had, zorgde het incident, dat slechts lichte schade aanrichtte, voor een felle reactie.

De christelijke burgemeester van Nazareth beschuldigde de autoriteiten ervan dat ze het voorval proberen af te doen als een daad van een labiele man. Hij waarschuwde de basiliek desnoods zelf te zullen beveiligen als de autoriteiten dat niet doen.

Ismail Haniyah, die na de verkiezingswinst van Hamas als kandidaat-premier belast is met de vorming van een regering, heeft Israël verantwoordelijk gesteld voor het incident. Hij noemde de actie het gevolg van „de haatcultuur tegen de Palestijnen.”

Raeed Salah, de leider van de radicale islamitische beweging in Israël, sprak van „een daad van agressie tegen de hele Arabische gemeenschap in Israël.”

De demonstratie van zaterdag werd geleid door de Latijnse patriarch van de stad. Nazareth heeft ongeveer 74.000 inwoners, van wie ongeveer twee derde moslim is.

De Israëlische regering is na het incident snel in actie gekomen om de onrust onder de christenen en de moslimbevolking te bezweren. Waarnemend premier Ehud Olmert nam na de aanslag meteen contact op met de burgemeester van Nazareth, en minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni heeft het Vaticaan laten weten dat de regering alles zal doen om de heilige plaatsen van alle religies in zijn land te beschermen.

Uit voorzorg gelastte de politie in het noorden van Israël een aantal voetbalwedstrijden af. Volgens het Israëlische dagblad Ha’aretz heeft de politie de veiligheidsmaatregelen bij de christelijke heilige plaatsen verscherpt. In Jeruzalem is de beveiliging rond de Kerk van het Heilig Graf opgevoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer