Jongeren tekenen contract goed gedrag
ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam neemt een landelijk voorstel van de ChristenUnie over om jongeren te binden aan een contract voor goed gedrag.
Burgemeester Opstelten van Rotterdam gaf vrijdag het startsein voor het proefproject in aanwezigheid van korpschef Meijboom, hoofdofficier Van Brummen en deelraadvoorzitter Harreman. Ook ChristenUnie-Kamerlid Rouvoet was erbij.„Hoe krijgen we jongeren in het rechte spoor? Dat was de opzet van ons initiatief onder het motto ”Doe normaal”, geïnspireerd door Engels voorbeeld”, aldus Rouvoet. Dat Rotterdam voor de titel ”FF Kappe” heeft gekozen, vindt hij geen bezwaar.
„Van de 22.000 jongeren tussen de 12 en de 24 jaar hebben er ruim 1300 extra aandacht nodig”, aldus deelraadvoorzitter Harreman. In de Delfhavense wijk Nieuw West zegt hij van die 1300 er 382 in de gaten te hebben. Ze gedragen zich hinderlijk, geven overlast en vertonen crimineel gedrag.
FF Kappe biedt vijftig jongeren een contract aan waarmee ze zich verbinden tot goed gedrag. Als ze minderjarig zijn, zetten ook de ouders hun handtekening. Jongeren die het contract niet nakomen, krijgen van de burgemeester een gedragsbevel. Als ook dat hen niet op de goede weg brengt, worden ze justitieel aangepakt, waarbij de gemeente dwang en drang kan uitoefenen via vormen van gezinsbegeleiding, gebiedsontzegging en het inzetten van leerplichtcontroles.
Opstelten: „Deze jongeren krijgen een vipbehandeling. Zodra ze ontsporen, krijgen ze een sms’je met de tekst: „We hebben je in de gaten”. Hun contract wordt een bevel of het bevel wordt een vonnis.”
Rouvoet prees de Rotterdamse aanpak. FF Kappe is een extra instrument bij de bestaande aanpak. Het proefproject loopt een jaar. Ook in Leeuwarden gaat een dergelijke proef van start.