Iraakse premier ligt onder vuur
BAGDAD - Iraakse partijen verzetten zich steeds meer tegen de gedoodverfde premier Al-Jaafari. Door deze crisis laat de vorming van een nieuwe regering nog langer op zich wachten. Het politieke conflict komt in een periode van oplaaiend geweld tussen de islamitisch-sjiitische meerderheid en de soennitische minderheid in Irak.
De Koerdische en soennitische politieke fracties willen niet dat de sjiitische regeringsleider Al-Jaafari op die post blijft in een nieuwe regering. Volgens vooraanstaande politici is de demissionaire premier „ongeschikt.” De Koerden en soennieten kunnen met hem geen regering vormen omdat hij niet neutraal is, aldus de Koerdische politicus Othman.Behalve het zwakke optreden van Al-Jaafari wordt ook zijn besluit bekritiseerd om alleen sjiieten te benoemen op de belangrijkste ministersposten. Bovendien zouden soennieten het doelwit zijn van doodseskaders van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Onbekende mannen beschoten donderdag in Bagdad de auto waarin de belangrijke soennitische leider Adnan al-Dulaimi zat. Al-Dulaimi bleef ongedeerd, maar een lijfwacht kwam om het leven. Al-Dulaimi riep zijn aanhang na de mislukte aanslag op tot kalmte. Zijn beweging, het Iraakse Consensus Front, besloot vorige week de gesprekken over de vorming van een nieuwe regering te boycotten.
Bij aanslagen in sjiitische wijken van Bagdad en elders in Irak vielen donderdag minstens 36 doden en tientallen gewonden. Zo vonden acht mensen de dood en raakten er veertien gewond bij een bomaanslag op een groentemarkt in de zuidoostelijke sjiitische wijk Zafaraniyah. De aanslag werd gepleegd op een tijdstip in de ochtend waarop er veel mensen op de markt rondlopen. Nadat de politie een tweede bom had gevonden werd de markt ontruimd en werd deze bom onschadelijk gemaakt.
Eerder werd een gezamenlijke controlepost van de politie en het leger op 30 kilometer ten noorden van Samarra aangevallen. Zes soldaten en vier politieagenten werden gedood. Voordat de aanvallers vluchtten staken zij de lichamen van de slachtoffers in brand.
De militie van de radicale sjiitische geestelijke Al-Sadr gaat een deel van de bescherming van de sloppenwijk Sadr-City in Bagdad voor haar rekening nemen. Al-Sadr reageerde hiermee op een aanslag eerder donderdag in dit deel van de hoofdstad, waarbij vijf mensen omkwamen.
De Iraakse autoriteiten hebben gisteravond een uitgaansverbod voor vrijdag in Bagdad ingesteld. Op de wekelijkse gebedsdag van de moslims mochten auto’s overdag tot 16.00 uur plaatselijke tijd niet rijden. Met de maatregel hoopt de regering van premier Al-Jaafari de jongste golf van geweld tussen moslims onderling te beteugelen.
Een soennitische leider maakte gisteren bekend dat 45 soennitische priesters en moskeemedewerkers zijn gedood sinds de aanslag in Samarra. Ook werden 37 soennitische moskeeën in brand gestoken en 86 andere bestookt met granaten, raketten of geweerkogels, zei sjeik Ahmed Abdul Ghafour al-Samaraie, die aan het hoofd staat van het Soennitische Fonds, een overheidsorganisatie die de soennitische moskeeën en heiligdommen beheert.