Binnenland

’Ombudscommissie moet belangenorganisatie vervangen’

ENSCHEDE (ANP) – Een gemeente die wordt getroffen door een ramp, zou een professionele ombudscommissie in het leven moeten roepen die de belangen van de getroffenen behartigt. Deze zou de taken moeten vervullen, zoals nu veelal wordt gedaan door een belangenvereniging die ad hoc in het leven wordt geroepen na een ramp.

28 February 2006 21:41Gewijzigd op 14 November 2020 03:31

Dit was een van de aanbevelingen die de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede (BSVE) dinsdag deed tijdens een slotsymposium waarin de vereniging zichzelf officieel ophief. De BSVE werd kort na de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede opgericht en heeft bijna vijf jaar lang gedupeerden en slachtoffers ondersteund.„We willen absoluut niet het signaal afgeven dat de ramp over is voor de getroffenen, maar wel dat er een einde komt aan de belangenbehartiging", aldus S. Bosman, vicevoorzitter van de BSVE. De vuurwerkramp kostte aan 23 mensen het leven en verwoestte de Enschedese woonwijk Roombeek.

Burgemeester P. den Oudsten van Enschede roemde de BSVE voor het opheffen van zichzelf. Bosman overhandigde de burgemeester, die vorig jaar ’vuurwerkrampburgemeester’ J. Mans opvolgde, een document met analyses en aanbevelingen. Ook heeft de BSVE aangegeven waar het zelf fouten heeft gemaakt.

Op het hoogtepunt telde de BSVE zo’n 1100 leden, aldus Bosman, en bedroeg het aantal actieve leden ongeveer zestig. Ook heeft de vereniging met betaalde medewerkers gewerkt, iets wat een belangenorganisatie niet moet doen, is achteraf de conclusie.

Volgens Bosman was er in de periode vlak na de ramp sprake van grote saamhorigheid, maar bleek al snel dat de belangen en wensen van gedupeerden zeer uiteen liepen. Zo moest er bijvoorbeeld voor huurders een andere regeling komen dan voor mensen met een koopwoning in het getroffen gebied.

Het is voor een vereniging dan ook noodzakelijk dat het professionele ondersteuning heeft, concludeert de BSVE in haar rapport. Volgens Bosman heeft de BSVE deze onbedoeld gekregen van de commissie–Oosting, die in opdracht van het Rijk de toedracht van de vuurwerkramp onderzocht en begin 2001 met haar bevindingen kwam. Bosman: „Die commissie heeft deuren voor ons geopend".

Bij toekomstige rampen is de Veiligheidsraad aangewezen als vast instituut om de taken van bijvoorbeeld een commissie–Oosting over te nemen. Volgens de BSVE zal deze raad echter niet de ruimte hebben om diezelfde ondersteuning te bieden.

De BSVE kreeg dinsdag steun van Impact, het landelijk kennis

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer