Buitenland

„In Irak al meer dan 1300 doden”

BAGDAD - De geweldsgolf die Irak overspoelt sinds de aanslag vorige week op de sjiitische Gouden Moskee in Samarra heeft al aan meer dan 1300 mensen het leven gekost. Dat meldde de doorgaans betrouwbare Amerikaanse krant The Washington Post dinsdag.

Buitenlandredactie
28 February 2006 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 03:30

Dat cijfer steekt schril af tegen het aantal dat de officiële Iraakse autoriteiten noemen. De onderdirecteur van het mortuarium van Bagdad verklaarde in een reactie tegen het persbureau AFP sinds de de bomaanslag in Samarra 329 lichamen te hebben ontvangen.Intussen gaat het geweld in Irak onverminderd voort. In Bagdad zijn dinsdag al weer drie autobommen ontploft, waarbij zeker dertien doden en veertig gewonden zijn gevallen. In Tikrit, de geboorteplaats van Saddam Hussein, is vanochtend vroeg een bomaanslag gepleegd op het graf van de vader van de voormalige dictator. De moskee boven het graf is zwaar beschadigd door meerdere ontploffingen.

Het soennitische Tikrit is een bolwerk van aanhangers van Saddam. Onder zijn bewind hadden de soennieten het voor het zeggen in Irak. Na de Amerikaanse inval in 2003 kwam de macht in handen van sjiieten en Koerden. De aanslag kan de spanningen in Irak verder doen oplopen.

Maandag kwam de International Crisis Group (ICG) met een rapport, waarin deze denktank beschrijft hoe Irak aan de rand van een catastrofe staat, verwijzend naar de recente golf van geweld. Om een burgeroorlog te voorkomen, moet de sjiitisch-Koerdische coalitie in het Arabische land de soennitische minderheid een rol van betekenis in de regering geven. De denktank ziet nog mogelijkheden om een burgeroorlog te voorkomen, maar dan moeten de Iraakse autoriteiten wel snel maatregelen nemen, zoals het ontwapenen van milities.

Het Iraakse ministerie van Defensie zette maandag tanks in de straten van hoofdstad Bagdad in om een einde te maken aan de onrust. De Iraakse leider van de operatie, generaal Abdul Aziz Jasim, zei dat het leger de opdracht heeft gekregen desnoods geweld te gebruiken om milities op straat te ontwapenen en te arresteren.

De hervatting van het proces tegen Saddam Hussein werd dinsdag zonder opgaaf van reden uitgesteld tot vanmiddag. Saddam beëindigde maandag op verzoek van zijn advocaten zijn hongerstaking.

Duitsland heeft maandag ontkend dat Berlijn documenten over Saddam Husseins verdedigingsplannen aan het Amerikaanse leger heeft doorgespeeld, kort voor de invasie in Irak. Berlijn reageerde op een artikel in de Amerikaanse krant The New York Times. Die meldde dat Duitse geheim agenten een maand voor de Amerikaanse inval in Irak de hand wisten te leggen op de defensiestrategie van Saddam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer