Mens heeft baat bij chocola en optimisme
WAGENINGEN - Mensen die elke dag ongeveer 10 gram pure chocolade eten, verlagen de kans dat zij last krijgen van hart en bloedvaten met 50 procent.
Ook hebben deze chocolade-eters een lagere bloeddruk. Datzelfde geldt voor mensen met een optimistische kijk op het leven.Dat is gebleken uit een langjarig onderzoek van Wageningen Universiteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Onderzoekers van beide instituten hebben sinds 1985 zo’n 470 mannen van 65 jaar en ouder uit Zutphen gevolgd op het gebied van voeding en leefstijl.
Het onderzoek naar optimisme onder oudere Zutphense mannen is volgens een woordvoerder van de Wageningse universiteit uitgebreid met gegevens van de academische ziekenhuizen in Utrecht en Leiden en GGZ Delfland. De proefpersonen hebben tussen 1985 en 2000 op geregelde tijden vragen beantwoord over hun levenshouding en -verwachting.
Momenteel wordt wereldwijd onderzoek verricht naar de relatie tussen cacao en hart- en vaatziekten. Het onderzoek dat maandag bekend werd, toont aan dat de groep proefpersonen met de hoogste cacaoconsumptie een kleinere kans heeft om aan hart- en vaatziekten te overlijden. Vergeleken met de hele groep is hun sterftekans zelfs twee keer zo klein. Volgens de onderzoekers blijft dit verschil intact als factoren zoals gewicht, roken en beweging worden meegenomen.
Van de 470 onderzochte personen overleden er 314 gedurende de twintigjarige onderzoeksperiode. Hart- en vaatziekten waren in 152 gevallen de doodsoorzaak.