Winst Nuon lijdt niet onder krimp klantenbestand
AMSTERDAM (ANP) – Energiebedrijf Nuon heeft vorig jaar 18 procent meer winst gemaakt bij een licht krimpende omzet. Nuon produceerde minder stroom en verkocht ook minder stroom aan de markt ten gunste van de eigen klanten. Maar Nuon verloor in 2005, het eerste volledige boekjaar sinds de liberalisering, ook tienduizenden klanten aan de concurrentie.
Dat blijkt uit de resultaten die het Amsterdamse energiebedrijf maandag presenteerde. Vorig jaar daalde het aantal elektriciteitsklanten van Nuon met 1 procent. Het aantal gasafnemers kromp met 3 procent, maar de gasomzet bleef dankzij de gestegen prijzen op peil. Sinds de liberalisering in juli 2004 is ruim 8 procent van alle stroomgebruikers overgestapt naar een ander energiebedrijf.Nuon heeft ruim twee miljoen klanten en is naar omzet gemeten het op een na grootste Nederlandse energiebedrijf na marktleider Essent. Het energiebedrijf behaalde vorig jaar 416 miljoen euro nettowinst tegen 354 miljoen euro een jaar eerder. De omzet daalde met 2 procent naar 4,74 miljard euro. Het bedrijfsresultaat groeide met 3 procent tot 652 miljoen euro.
Het energiebedrijf produceerde minder elektriciteit in 2005 en was daardoor minder kwijt aan gas voor zijn centrales. Ondanks de gestegen stroomprijzen daalde de omzet uit elektriciteit met 11 procent. De verkoop van gas steeg juist met 11 procent. Opmerkelijk is dat ondanks de hoge energieprijzen de totale inkoopkosten met 1 procent daalden ten opzicht van 2004.
Als de bijzondere baten zoals desinvesteringen, contractverkoop en vrijgevallen voorzieningen worden meegerekend, steeg de totale nettowinst tot 1,14 miljard euro. Nuon verdiende 410 miljoen euro aan de verkoop van zijn Spaanse windenergiebedrijf Desa aan het Portugese EDP. Dat was een mooie deal", aldus financieel directeur Maarten Henderson. Ook werden bepaalde contracten onder de nieuwe boekhoudregel IFRS meer waard. Nuon verdiende daarnaast 120 miljoen euro met de verkoop van het afnamecontract van de Intergen–centrale aan Eneco.
Maar Nuon maakte ook fors meer kosten. Het wegwerken van de administratieve achterstanden en de uitbreiding van het personeelsbestand dreven de operationele kosten met 10 procent op.
Met de verkoop van Desa aan EDP verlostte Nuon zich van 222 miljoen euro schuld. De totale nettoschuld van het bedrijf daalde vorig jaar van 1,82 miljard tot 922 miljoen euro. De opbrengsten van de verkoop gebruikt Nuon om een fors dividend uit te keren. De aandeelhouders, gemeenten en provincies, kunnen dit jaar conform eerdere afspraken 322 miljoen euro rendement op hun aandelen tegemoet zien, tegen 119 miljoen euro in 2005.
De dreigende afsplitsing van de distributienetwerken van de Nederlandse energiebedrijven staat in schril contrast met de consolidatie in de rest van de Europa energiesector, constateerde Nuon–topman Ludo van Halderen. Stop met splitsen. Dit vraagt om nieuw beleid", zo riep hij minister Brinkhorst (EZ) op. Zaterdag kondigde de Franse regering een fusie van energieconcern Suez en het staatsbedrijf Gaz de France aan om zo een overname van Suez door het Italiaanse Enel te blokkeren. Vorige week leidde een voorgenomen overname van het Spaanse energiebedrijf Endesa door het Duitse nutsbedrijf Eon in Spanje tot onrust.
De voorgenomen splitsing, waarover het parlement zich eind maart definitief buigt, heeft nog geen effect op de bedrijfsvoering. De kredietbeoordelaars spreken in hun laatste berichten zelfs van een mogelijke opwaardering vanwege de financiële prestaties van Nuon", zei Henderson in een toelichting op de jaarcijfers. Alleen de onzekerheid over een mogelijke splitsing staat dit in de weg.
€Door een splitsing daalt de kredietwaardigheid en moet Nuon meer rente betalen over leningen. Nuon is een van de energiebedrijven die zijn netwerken en centrales beleend heeft in het buitenland. Als de splitsing doorgaat, kunnen deze cross border leases Nuon een schadepost van maximaal 811 miljoen dollar opleveren, aldus Henderson.
Alle grote activiteiten van Nuon buiten Noordwest–Europa zijn nu zo goed als verkocht. Alleen de verkoop van het Amerikaanse waterbedrijf Utilities en het 50–procents belang in het Britse waterbedrijf Cascal zijn nog niet afgerond. Nuon verwacht dit in de eerste helft van dit jaar te doen. Sinds het aantreden van bestuursvoorzitter Ludo van Halderen in 2002 richt het bedrijf zich alleen nog maar op Nederland, België en Duitsland.