Buitenland

Dodental door rellen in Nigeria loopt op

ONITSHA (ANP/RTR) - Het dodental door het religieus geweld tegen moslims in het zuidoosten van Nigeria is sterk opgelopen. Het Rode Kruis zegt dat het exacte aantal slachtoffers niet te verifiëren is, maar dat het op basis van meldingen uit verschillende steden op zeker 146 komt en dat er honderden gewonden zijn.

24 February 2006 08:19Gewijzigd op 14 November 2020 03:30
ONITSHA – Nigeriaanse moslims ontvluchten het religieus geweld in de stad Onitsha. Bij de rellen van de afgelopen dagen zijn naar schatting zo’n 150 doden gevallen. Foto EPA
ONITSHA – Nigeriaanse moslims ontvluchten het religieus geweld in de stad Onitsha. Bij de rellen van de afgelopen dagen zijn naar schatting zo’n 150 doden gevallen. Foto EPA

De meeste doden vielen in de stad Onitsha. Daar verbrandden christelijke jongeren donderdag op straat de zwaar verminkte lichamen van moslims. Overlevende moslims vluchtten in paniek de stad uit, uit vrees voor nog meer geweld.De rellen in het gebied hebben vijf dagen geduurd. Woedende leden van de christelijke Ibostam namen met kapmessen en stokken wraak voor de slachting die moslims van de Haussastam het afgelopen weekeinde aanrichtten onder christenen in het noorden van het West-Afrikaanse land. „We zijn blij dat dit gebeurt, zodat zij in het noorden hun lesje leren”, zei een getuige, die toekeek bij de verbranding van de lichamen. Bij het bloedbad in Maiduguri in het noorden van het land vielen zeker vijftig doden. Duizenden christenen ontvluchtten hun huizen.

De helft van de 140 miljoen Nigerianen is moslim. Zij wonen vooral in het noorden van het land, terwijl christenen in het zuiden de meerderheid vormen. Gevechten in het ene deel van het land roepen vaak weer rellen in het andere deel op.

Het religieus geweld, dat het afgelopen weekeinde begon toen moslims protesteerden tegen de Deense Mohammedcartoons, wordt vaak verergerd door stamleiders die proberen hun machtsbasis uit te breiden. Zo hebben islamitische leiders in staten in Noord-Nigeria de islamitische wetgeving (sharia) ingevoerd, waardoor christenen zich gediscrimineerd voelen. Moslims op hun beurt stellen dat president Obasanjo, een christen uit het zuiden, door een grondwetswijziging een derde termijn probeert te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer