Buitenland

Kameroen kiest nieuw parlement

Een week nadat ze werden uitgesteld omdat er veel te weinig stembiljetten waren, zijn zondag in Kameroen alsnog parlements- en gemeentelijke verkiezingen gehouden. De verkiezingen verliepen zonder problemen.

AP
1 July 2002 08:51Gewijzigd op 13 November 2020 23:39

Direct na het sluiten van de stembureaus werd er een begin gemaakt met het tellen van de stemmen, maar de uitslagen worden pas over twintig dagen verwacht. In de hoofdstad Yaounde en de commerciële hoofdstad Douala, waar het de hele dag hard regende, leek de opkomst laag te zijn.

President Paul Biya ontsloeg vorige week minister van Binnenlandse Zaken Ferdinand Koungou Edima, nadat bleek dat er lang niet genoeg stembiljetten waren gedrukt. Oppositieleiders zagen in de slechte organisatie van de verkiezingen een bewijs van het falen van de regering. Een deel van de aanhang van de oppositie had gedreigd de verkiezingen te verstoren, reden voor de regering om extra veiligheidsmaatregelen te treffen. Er werden zondag geen grote problemen gemeld, al werden bij sommige stembureaus in Yaounde de stembussen te laat bezorgd. In Edea werden drie mensen aangehouden die voor zonsopgang een stembureau zouden hebben vernield.

De ontslagen minister Edima zit naar verluidt ziek thuis en familieleden zeiden voor zijn leven te vrezen. Edima stortte vorige week in na te hebben vernomen dat de stembiljetten niet klaar waren. Dat weerhield Biya er niet van hem de huid vol te schelden.

De vorige parlementsverkiezingen in Kameroen werden in 1997 gehouden. De oppositie eiste toen tevergeefs dat de uitslag ongeldig zou worden verklaard, omdat er op grote schaal zou zijn gefraudeerd.

De Volksdemocratische Beweging van Kameroen van Biya heeft momenteel 116 van de 180 parlementszetels. De overige 64 zetels zijn verdeeld over zes partijen. De laatste gemeentelijke verkiezingen werden in 1996 gehouden. Verkiezingen voor de 336 burgemeesters die het land telt zouden eigenlijk vorig jaar al zijn gehouden, maar zijn twee keer om logistieke redenen uitgesteld.

Biya is sinds 1982 president. Van de 15 miljoen inwoners van Kameroen is 80 procent Franstalig. De Engelstalige minderheid zegt als tweederangsburgers te worden behandeld en lobbyt al jaren voor autonomie of afscheiding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer