Binnenland

Pechtold: Conferentie Antillen zuiver houden

DEN HAAG - Als Nederland met de Nederlandse Antillen en Aruba spreekt over nieuwe staatkundige verhoudingen, moet het de toelatingsregeling voor Antilliaanse risicojongeren daar buiten houden. Dat vertroebelt onze relatie met de Antillen en zorgt voor nodeloos gedoe.

Redactie politiek
22 February 2006 09:55Gewijzigd op 14 November 2020 03:29

Dat zei minister Pechtold van Koninkrijksrelaties dinsdag in de Tweede Kamer. De bewindsman reageerde op een voorstel van de VVD dat gesteund lijkt te worden door CDA, LPF en SGP. Deze fracties, die samen een Kamermeerderheid vormen, willen de twee gespreksthema’s juist wel met elkaar verbinden.Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken is al enige tijd bezig een toelatingsregeling voor te bereiden voor Antilliaanse risicojongeren. Het is haar een doorn in het oog dat met grote regelmaat kansloze Antilliaanse jongeren, vaak zonder begeleiding, naar Nederland komen. Zij integreren slecht in de Nederlandse samenleving en zorgen voor veel overlast. Verdonk wil die toestroom beperken, maar haar plannen stuiten op de Antillen op fel verzet.

Tegelijkertijd is haar collega Pechtold, onder meer via een rondetafelconferentie, bezig te komen tot nieuwe staatkundige verhoudingen tussen Nederland en de Antillen. Het Koninkrijksstatuut dat deze verhouding regelt is al vijftig jaar oud en dringend aan vernieuwing toe.

Pechtold ziet geen mogelijkheid de motie van de VVD, die hem vraagt deze twee thema’s met elkaar te verbinden, uit te voeren. „Dat zal de conferentie over nieuwe staatkundige verhoudingen ernstig verstoren. Het leidt tot gedoe over rechten en plichten en laat de situatie escaleren.”

Pechtold vraagt van de Kamer hem als delegatieleider van Nederland zo veel mogelijk ruimte te gunnen voor onderhandelingen over een nieuw statuut. Die ruimte kan voorkomen dat het proces vastloopt. De Antillen moeten niet de indruk krijgen dat er in Nederland al een blauwdruk ligt over het einddoel, vindt de minister. Hij hoopt dat de sociale vormingsplicht die de Antillen zelf hebben ingevoerd, dermate succesvol zal zijn dat de toelatingsregeling van Verdonk eigenlijk overbodig wordt.

De sociale vormingsplicht op de Nederlandse Antillen wordt op 1 maart van kracht. De wet moet de komende vijf jaar zo’n 3000 probleemjongeren van 16 tot en met 24 jaar aan een baan helpen. De Dienst Jeugd en Jongerenontwikkeling (DJJO) heeft uitgerekend dat dit zo’n 45 miljoen euro gaat kosten.

Onttrekken jongeren zich aan de vormingsplicht, dan krijgen ze een geldboete die kan oplopen tot 2400 euro of twee maanden celstraf. Op het ontlopen van de vormingsplicht door te liegen over bijvoorbeeld behaalde diploma’s staat zes maanden cel of 7100 euro boete.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Willemstad blijkt dat in 2005 44 procent van de Antilliaanse jongeren werkloos was. Dat is ruim 7 procent meer dan het jaar ervoor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer