Economie

„Britse regering wil MKZ-vaccinatieplan”

De Britse regering wil bij toekomstige uitbraken van mond- en klauwzeer (MKZ) vee gaan inenten om te voorkomen dat de ziekte zich verder uitbreidt. Dat is een radicale ommezwaai in het beleid, dat vorig jaar leidde tot de massale slachting van tien miljoen dieren en een schade van 8 miljard pond (ruim 12 miljard euro). Dit meldde de krant The Times zaterdag.

ANP
1 July 2002 08:06Gewijzigd op 13 November 2020 23:39

The Times heeft de hand weten te leggen op twee nog niet gepubliceerde rapporten over MKZ, waarin fundamentele wijzigingen van het beleid worden bepleit. De Britse boeren zijn volgens The Times niet erg ingenomen met de plannen omdat het enten van dieren de export schade zal toebrengen. De Verenigde Staten en Japan willen geen vlees van geënte dieren importeren.

Consumentenorganisaties en levensmiddelenbedrijven denken dat in de toekomst op producten die gemaakt zijn van het vlees van geënte dieren een waarschuwing moet komen. Gevaccineerde dieren kunnen het virus verspreiden zonder zelf ziek te worden.

In een van de rapporten stelt een commissie onder leiding van Sir Brian Follett dat na een uitbraak van MKZ gezonde dieren geënt moeten worden om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.

Volgens Follett is er geen enkele reden waarom vlees en andere producten van geënte dieren niet verkocht en geconsumeerd zouden kunnen worden.

In een tweede rapport evalueert Iain Anderson het beleid van de minister van Landbouw ten tijde van de MKZ-crisis. Volgens The Times krijgt de toenmalige minister Nick Brown, na de verkiezingen niet op het departement teruggekeerd, er van langs omdat hij niet heeft weten te voorkomen dat de uitbraak van de ziekte een epidemie werd.

De onthulling door The Times komt op het moment dat varkenssector zwaar onder vuur ligt omdat zij zich niet aan het controlesysteem houdt dat na de MKZ-crisis is ingevoerd. Dat systeem houdt in dat alle dieren die naar markt of slachthuis gaan gemerkt moeten zijn.

Minister van Landbouw Morley was woest toen bekend werd dat een met MKZ besmet varken ontdekt was in een slachthuis in Leicestershire waarvan de eigenaar na tien dagen nog niet opgespoord was omdat het dier de verplichte merktekens niet had. Op het abattoir troffen inspecteurs nog meer ongemerkte dieren aan.

Minister Morley zei tegen The Times dat hij erg voor een vaccinatieplan is. Hij had vorig jaar de regering geadviseerd over te gaan tot enting. Maar de regering-Blair durfde dat niet aan wegens hevig verzet van de voorzitter van de nationale boerenbond.

De opvattingen zijn nu heel anders. Veel regeringsfunctionarissen vinden dat de belastingbetaler en de toeristische sector niet nog eens de prijs, 3 respectievelijk 5 miljard pond, moeten betalen om misschien 100.000 pond aan vleesexport te redden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer