Ontwikkelingsbanken strijden tegen corruptie
WASHINGTON (ANP) – De ontwikkelingsbanken en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaan nauwer samenwerken in de strijd tegen corruptie. Het betreft de aanpak van corruptie bij projecten waarbij de instellingen zijn betrokken. Ook aan wantoestanden binnen de organisaties zelf moet zo een einde komen.
Dat maakten de instellingen maandag bekend. De komende maanden willen de ontwikkelingsbanken de plannen concreter invullen. Dit moet uitmonden in een gezamenlijk raamwerk dat op de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank in september moet worden bezegeld.Naast de Wereldbank en het IMF zijn de zogeheten regionale ontwikkelingsbanken bij het initiatief betrokken. Dat zijn de Europese Investeringsbank, de Oost–Europabank, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, de Aziatische Ontwikkelingsbank en de Inter–Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Zij steken in hun eigen regio geld in allerlei ontwikkelingsprojecten zoals infrastructuur.
De bedoeling is dat de financiële instellingen hun procedures bij de aanpak van corruptie beter op elkaar afstemmen. Daarnaast moeten ze ook bij de uitvoering van de nieuwe regels gezamenlijk optrekken, ook in de landen waar ze actief zijn. De banken willen verder civiele organisaties, de pers en de rechterlijke macht bij hun inspanningen betrekken, aldus een verklaring.
Corruptie is in verschillende ontwikkelingslanden een groot probleem. De vorig jaar aangetreden president van de Wereldbank, Paul Wolfowitz, heeft de aanpak van corruptie tot een van de speerpunten van zijn beleid gemaakt. Een aantal Afrikaanse landen is al bestraft omdat ze volgens Wolfowitz de strijd tegen corruptie niet serieus nemen. Zo besloot de bank onlangs kredieten aan onder meer Tsjaad op te schorten.