Binnenland

Agenten met eigen vervoer naar Gambia

ROTTERDAM - Motorrijder Wim Naaktgeboren (41), rijinstructeur bij de Rotterdamse politieacademie, hoopt in oktober met 34 andere politiemensen met auto’s en motoren naar Gambia te vertrekken. Met dezelfde voertuigen kunnen artsen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO de afgelegen gebieden in westelijk Afrika bereiken. „We kunnen met eigen ogen de meerwaarde van onze actie zien.”

17 February 2006 09:00Gewijzigd op 14 November 2020 03:29

De agenten -afkomstig uit het hele land en verenigd in de stichting Desert Cops- rijden met goede motorfietsen en auto’s met vierwielaandrijving naar het West-Afrikaanse land. De voorbereidingen voor de tocht zijn in volle gang. Iedere deelnemer is verplicht zelf naar sponsors of donateurs te zoeken.Waarom deze actie?

„Een collega van me wilde oorspronkelijk meedoen aan een tocht van Amsterdam naar Dakar, de hoofdstad van Senegal. Het inschrijfgeld voor dat avontuur was vrij hoog en met het bedrag werd verder niets gedaan. Hij wilde zich liever inzetten voor een goed doel en kwam via internet in contact met Riders for Health. De stichting onderhoudt al jaren nauwe contacten met Gambia en heeft daar een steunpunt dat zorg draagt voor het vervoer van artsen van de WHO.”

Hoe ziet de deelnemersgroep eruit? „Er gaan uitsluitend mensen uit de politiewereld mee. Met opzet hebben we gekozen voor een beperkte groep. In een kleine kring is de betrouwbaarheid op z’n grootst. Agenten konden vrijwillig inschrijven, op voorwaarde dat ze zich zouden aansluiten bij de doelstellingen van de stichting.”

De deelnemers zullen toch een zekere ervaring moeten hebben?
„Over het algemeen zijn het allemaal mensen die voor hun werk bij de politie te maken hebben met motoren of vierwielaangedreven auto’s.”

Hoeveel voertuigen hebben jullie?
„Momenteel hebben we vijf auto’s en zes motorfietsen tot onze beschikking. De politieacademie en motorfabrikant Suzuki hebben een paar exemplaren geschonken. We hebben tien auto’s en vijftien motoren nodig. Eventueel kunnen we nog onze toevlucht nemen tot tweedehands materiaal. Maar het moet wel goed spul zijn, omdat er in Gambia ook nog mee moet worden gewerkt.”

Wat weten jullie over het terrein waarover de tocht leidt?
„Het bestuur van Desert Cops heeft goede contacten met Trans Sahara, dat alles weet over reizen naar Afrika en naar Gambia in het bijzonder. In overleg met dat bureau hebben we de route doorgenomen. Globaal hebben we aangegeven door welke landen we trekken. Het komt neer op een traject dat voor een groot deel langs de West-Afrikaanse kust loopt. Maar als er ruimte is voor een omweg door bijvoorbeeld een natuurreservaat, proberen we dat in te passen.”

Hoe lang gaat de reis duren?
„Iedere deelnemer neemt vrijwillig vier weken vakantie op. Het traject van 7000 kilometer willen we in drie weken afleggen. Zo hebben we een week speling om de artsen instructies te geven en hen wegwijs te maken op de motorfiets of in de auto. We kunnen met eigen ogen de meerwaarde van onze actie zien.”

(Wat kost het avontuur?
„Het startkapitaal is per deelnemer 2000 euro. Daarmee is de reis veiliggesteld, zowel heen als terug. Voor de aanschaf van resterende voertuigen is nog geld nodig. Hoeveel is onzeker. Het ligt eraan of we nog goede sponsors krijgen.”

Gaat er een begeleidingsteam mee?
„Een arts, een verpleegkundige en een monteur vergezellen ons op weg naar Gambia. Bovendien hebben we in de groep diverse deelnemers met twee rechterhanden.”

U zoekt het avontuur.
„Motorrijden is mijn hobby en gelukkig heb ik daarvan mijn werk kunnen maken. Het rijden in de zandbak van Afrika behoort in ieder geval niet tot mijn dagelijks werk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer