Economie

Hobbydierhouders willen vervoersverbod

HOEVELAKEN - Om Nederlands pluimvee te beschermen tegen besmetting met het vogelgriepvirus moet handelscontact met bedrijven in risicogebieden worden verboden.

Redactie economie
16 February 2006 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 03:28

De Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders (NBvH) stelt dat dat beter werkt dan de ophokplicht.„In 2003 hebben we kunnen zien hoe snel het virus zich van bedrijf naar bedrijf kon verspreiden. Een verbod op het vervoer van pluimvee en eieren tussen Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Oost-Europa is een betere maatregel om het dreigende gevaar te keren”, aldus NBvH-voorzitter P. Polman. „Dat is ook in het belang van de volksgezondheid.”

Verder vinden de eigenaren van hobbykippen en ander (sier)pluimvee dat het commercieel gehouden pluimvee verplicht gevaccineerd moet worden.

Ook Biologica, die de belangen van de biologische pluimveehouders behartigt, zegt niet overtuigd te zijn van de noodzaak tot ophokken. Bert van Ruitenbeek van Biologica noemt ophokken een heel zware maatregel is, gezien het feit dat in Nederland alles gedaan wordt om de ziekte snel op te sporen door middel van monitoring en screening.

De Nederlandse Pluimvee Sociëteit (NPS) ziet eveneens weinig in de ophokplicht. „Na het vinden van een handjevol besmette wilde zwanen bij onze oosterburen lijken economische belangen weer de enige drijfveer voor minister Veerman. Maatregelen om het gigantische transport van pluimvee of vlees van pluimvee, pluimveeartikelen en verpakkingsmateriaal, die volgens vele vooraanstaande deskundigen als dé hoofdoorzaak voor de verspreiding van het virus worden gezien, worden weer niet getroffen. Die laatste grijpen immers veel te veel in op de winstgevendheid van onze bio-industrie”, aldus Kenneth Broekman van de organisatie.

Duitsland is voor de pluimveesector veruit de belangrijkste buitenlandse handelspartner. Van de 606.000 ton Nederlands pluimveevlees die volgens de cijfers van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) in 2004 over de grens ging, kwam bijna een derde (32,9 procent) bij de oosterburen terecht.

Voor de eierproducenten zijn de Duitse afnemers nog belangrijker. Jaarlijks leggen Nederlandse kippen samen 9,2 miljard eieren, waarvan er 8,2 miljard geëxporteerd worden. Het overgrote deel (91,9 procent van de geëxporteerde consumptie-eieren en 52,1 procent van de eiproducten) is voor Duitse klanten.

Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders is wel te spreken over de ophokplicht voor de beroepsmatige pluimveehouderij, die minister Veerman vanaf maandag invoert. „De ontwikkelingen gaan nu zo snel dat we echt preventieve maatregelen moeten nemen. Hoe eerder hoe beter.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer