Economie

Kamer: Koopkracht burgers moet beter

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat het kabinet de koopkracht van burgers verbetert. Omdat de olieprijs onveranderd hoog blijft, valt het koopkrachtvoordeel van 0,25 procent dat eind vorig jaar nog gloorde, weer weg. De koopkrachtverbetering komt daarmee voor dit jaar op gemiddeld 1 procent.

Redactie politiek
15 February 2006 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 03:28

Direct nadat het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag nieuwe cijfers publiceerde over de Nederlandse economie, laaide de discussie over koopkrachtverbetering weer op. In december vorig jaar weigerde het kabinet nog alle huishoudens 35 euro compensatie te geven voor de hoge energierekening. De regering beriep zich toen op gunstige CPB-voorspellingen over de Nederlandse economie. Compensatie zou niet nodig zijn. CDA en D66 lieten daarop hun eis om compensatie vallen.Nu is compensatie wel nodig, vindt GroenLinks. Tweede Kamerlid Van Gent wil zo snel mogelijk met het kabinet in debat over een tegemoetkoming. De PvdA wil dat ook. „Nu het koopkrachtcijfer naar beneden is bijgesteld, blijkt dat het CDA in december bij zijn strijd om compensatie ten onrechte een nederlaag heeft geleden”, aldus PvdA’er Crone. „Nu gaan we het alsnog doen, we hebben samen een Kamermeerderheid.”

CDA-Kamerlid De Nerée tot Babberich liet dinsdag merken dat hij verwacht dat het kabinet met een extraatje over de brug zal komen. De regering heeft gezegd dat zij bij een tegenvallende koopkracht zou ingrijpen, aldus de CDA’er. „Ik ga ervan uit dat het kabinet zijn woord houdt.”

Coalitiepartij D66 verlangt mogelijk ook compensatie, maar Kamerlid Bakker wenst de „goede boodschap van het CPB” er niet door te laten overschaduwen. Hij wil meer informatie van het kabinet over de precieze koopkrachtgevolgen afwachten.

Het CPB becijferde dinsdag dat de economie dit jaar verder aantrekt. Het bureau verwacht een economische groei van 2,75 procent, een kwart meer dan eerder werd verwacht. Voor volgend jaar voorspellen de rekenmeesters van het kabinet een groei van 3 procent. De olieprijs blijft hoog, denkt het CPB: rond de 60 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer