Turkse moskeeën alerter op radicalisering
ROTTERDAM (ANP) - Elf Turkse moskeeën in Rotterdam en omgeving gaan scherper letten op mogelijke radicalisering bij hun achterban. Ze hebben onder de vlag van hun koepelorganisatie Diyanet een actieplan opgesteld met als uitgangspunt afwijzing van elke vorm van terreur en scheiding van kerk en staat. Het plan is vrijdagmiddag in de Mevlanamoskee in Rotterdam aangeboden aan wethouder L. Geluk van Integratie.
„Godsdienst moet zich niet bemoeien met de staatsinrichting. Maar ook moet de staat zich van haar kant niet bemoeien met de godsdienstbeleving van haar onderdanen”, meldt Diyanet in het actieplan. De aangesloten moskeeën zeggen geen aanwijzingen te hebben dat hun achterban radicaliseert, maar maken zich wel zorgen over het gevaar van radicalisme „dat op de loer ligt”.Minister-president Balkenende liet vrijdag per brief weten het initiatief van de Rijnmondse moskeebesturen van harte te steunen. Wethouder Geluk las de brief van de premier voor. „Het actieplan is bijzonder waardevol. Geweldig dat u zich inzet voor een vreedzame regio. Hiermee kunnen we samen bouwen op de fundamenten van de rechtstaat”, aldus Balkenende.
De moskeebesturen zullen meer gaan letten op welke mensen de gebedshuizen bezoeken. Ook zijn ze alert op mensen die buiten de moskee actief zijn en bijvoorbeeld folders uitdelen. „Wanneer we de zaken niet vertrouwen, komen we in actie”, aldus Diyanet.
Het grootste deel van het actieplan gaat over preventie. Het bevat dertien punten, variërend van opvoedingsondersteuning en integratie tot discriminatie en emancipatie. Volgens Diyanet zijn er aanwijzingen dat radicale groepen proberen kinderen te ronselen voor hun standpunten. De moskeeën willen daarom „de eigen bewustwording van kinderen ontwikkelen opdat ze niet achter radicalen aanlopen”. Ook moeten jongeren een „evenwichtiger beeld van de werkelijkheid” krijgen als tegenwicht voor extremistisch gedachtegoed.
Wethouder Geluk zag het actieplan van de Turkse gemeenschap als een uitgestoken hand en een signaal dat de moskeeën bij de Rotterdamse samenleving willen horen. „Ik zal die hand beantwoorden”, aldus de CDA-wethouder. Volgens hem is het actieplan een positieve bijdrage om van de Rotterdamse samenleving „een echte samenleving te maken”.
De gemeente Rotterdam is ook in gesprek met Marokkanen en andere islamitische bevolkingsgroepen over het tegengaan van radicalisering. Volgens L. Veringmeier van het integratieprogramma Meedoen of Achterblijven is de Turkse gemeenschap beter en meer georganiseerd dan de Marokkaanse. „En ze waren gewoon sneller”. Bovendien zijn er in Rotterdam minder problemen met Marokkanen dan bijvoorbeeld in Amsterdam.