Celstraf geëist tegen ambtenaar na paspoortfraude
Voor de rechtbank in Amsterdam is donderdag twee jaar gevangenisstraf geëist tegen de 32-jarige M. L. uit de hoofdstad.
Volgens de officier van justitie heeft de man in 2000 en 2001 als ambtenaar van het stadsdeel Zuidoost circa tien paspoorten vervalst en daarvoor ongeveer 65.000 gulden (29.500 euro) ontvangen.
L. beriep zich tijdens de zitting grotendeels op zijn zwijgrecht. Volgens zijn advocaat R. Radhakishun is hij bang. Zijn cliënt zou de paspoorten onder druk van derden hebben vervalst, maar wilde daarover donderdag niets kwijt.
Ook hoeveel geld L. voor het vervalsen van de paspoorten kreeg, werd niet duidelijk. De officier gaat uit van 65.000 gulden. Het bedrag per paspoort zou variëren van 5000 tot 8000 gulden. „Uitgaande van tien paspoorten keer het gemiddelde van 6500 gulden kom je uit op 65.000 gulden”, aldus de officier. L. zelf bekende eerder in totaal 20.000 gulden (ruim 9000 euro) te hebben ontvangen.
Volgens de officier gebruikten illegalen de valse paspoorten om een legale status in Nederland te krijgen. Andere afnemers van de paspoorten waren bolletjesslikkers die de valse documenten gebruikten voor hun reizen tussen Nederland en Suriname.
De aanvragers van de paspoorten werden door derden benaderd. Die haalden hen over een nieuw paspoort bij L. aan te vragen. Zij vulden het aanvraagformulier in en leverden twee pasfoto’s in. Alles ging volgens de gebruikelijke procedure, alleen printte L. uiteindelijk een andere foto in het nieuwe paspoort. De identiteit van de aanvrager kon zo worden gebruikt door degene van wie de pasfoto in het paspoort stond.
Volgens de officier heeft L. met zijn corrupte handelen het vertrouwen van de burgers in het openbaar bestuur geschaad. Bovendien kosten illegalen die door een list toch van de Nederlandse voorzieningen gebruik kunnen maken, de staat ruim 36.000 euro per jaar.
Radhakishun meent dat een werkstraf voldoende is om zijn cliënt te straffen, omdat hij ook zijn baan al is kwijtgeraakt.
De rechtbank doet op 11 juli uitspraak.